Autoritățile armene au decretat mobilizarea generală și legea marțială, duminică, după ce noi confruntări au izbucnit între separatiștii din Nagorno-Karabah, susținuți de Erevan, și forțele azere, scrie AFP. Confruntările s-au soldat cu cel puțin 23 de morți și o sută de răniți.

Nagorno-KarabahFoto: Hotnews

UPDATE 20.23

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut duminică încetarea noilor confruntări dintre separatiştii din Nagorno-Karabah, susţinuţi de Erevan, şi forţele azere, cele mai grave din regiune din 2016.

"Este important să depunem toate eforturile necesare pentru a evita o escaladare a confruntării, dar este esenţial să se pună capăt ostilităţilor", a spus Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, la finalul unei convorbiri telefonice cu premierul armean, Nikol Pashinyan.

UPDATE 18.02 Și Parlamentul din Azerbaijan a aprobat instituirea legii marțiale și decretarea stării de asediu începând de duminică, a anunțat Hikmet Hajiyev, consilier al președintelui, citat de Reuters.

UPDATE 17.54 Erdogan intervine în conflictul din Nagorno-Karabah: Armenia a dovedit că este principala amenințare pentru pacea din regiune

UPDATE 15:51 Azerbaidjanul a "declarat război" poporului armean, a declarat premierul Armeniei, citat de AFP

"Regimul autoritar (azer) a declarat din nou război poporului armean", a spus Pașinian, într-un discurs transmis de televiziunile armene.

Acesta a mai spus că Baku și Erevan sunt în pragul unui "război de anvergură" care ar putea avea "consecințe imprevizibile" și s-ar putea extinde dincolo de Caucaz.

UPDATE 15:29 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, spune că situația apărută între Armenia și Azerbaidjan este ”îngrijorătoare”. ”România face apel la ambele părți la reducerea tensiunilor și la reluarea dialogului politic pentru găsirea de soluții exclusiv prin mijloace pașnice, respectând legile internaționale”, a scris Aurescu pe Twitter.

UPDATE 14:46 Ministerul Apărării din Nagorno-Karabah susține că a distrus 4 elicopetere azere, 15 drone și 10 tancuri în încleștările de duminică

UPDATE 13:45 Azerbaidjanul afirmă că a cucerit mai multe sate sub control armean

"Am eliberat șase sate, cinci în districtul Fizuli, unul în districtul Jebrail", a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului azer al Apărării.

UPDATE 13:40 Ministrul turc al Apărării a promis că va susține Azerbaidjanul prin „toate mijloacele".

"Îi vom susține pe frații noștri azeri cu toate mijloacele noastre în lupta pentru apărarea integrității lor teritoriale", a declarat Hulusi Akar într-un comunicat.

-----------------------

"Legea marțială și mobilizarea generală sunt decretate în Armenia. Cer întregului personal să se prezinte la comisariatele militare", a scris pe Facebook premierul armean Nikol Pașinian.

Președintele azer Ilham Aliev a promis la rândul lui victoria în fața forțelor armene și separatiste din Nagorno-Karabah, într-un discurs televizat.

"Armata azeră luptă azi pe teritoriul său, apără integritatea sa teritorială, dă lovituri devastatoare dușmanului. Cauza noastră este dreaptă și vom învinge", a spus el.

Armenia și Azerbaidjanul se află în pragul războiului duminică, după ce lupte sângeroase au izbucnit între forțele azere și regiunea separatistă din Nagornîi Karabah susținute de Erevan.

Un conflict major ar putea antrena intervenția puterilor în concurență în regiunea Caucazului, Rusia și Turcia.

Moscova a făcut apel duminică dimineața la o încetare imediată a focului și la negocieri, în condițiile în care cele două tabere aruncă vina una asupra celeilalte.

Franța, mediatoarea conflictului alături de Rusia și Statele Unite în cadrul Grupului de la Minsk, a cerut și ea încetarea imediată a ostilităților.

Un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, aliat tradițional al azerilor, a denunțat pe Twitter un "atac al Armeniei".

Ministerul azer al apărării a afirmat la rândul său că a lansat o "contraofensivă pe toată linia frontului" din Karabah, pentru a "pune capăt activităților militare ale forțelor armate din Armenia".

Victime civile și militare

"Morți și răniți au fost raportați în randul civililor și militarilor", a adăugat președinția azeră.

Niciun bilanț nu a fost avansat, dar ministerul Apărării din Karabah a anunțat "pierderi grele" în tabăra adversarilor.

Anterior, Azerbaidjanul precizase că unul dintre elicopterele sale a fost doborât dar echipajul este în siguranță.

"În cursul dimineții, partea azeră a lansat bombardamente (...) cerem populației să se pună la adăpost", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al președinției separatiste.

Nagornîi Karabah este o regiune secesionistă a Azerbaidjanului, populată în majoritate de armeni și susținută de Armenia.