Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut duminică încetarea noilor confruntări dintre separatiştii din Nagorno-Karabah, susţinuţi de Erevan, şi forţele azere, cele mai grave din regiune din 2016, informează AFP citată de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"Este important să depunem toate eforturile necesare pentru a evita o escaladare a confruntării, dar este esenţial să se pună capăt ostilităţilor", a spus Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, la finalul unei convorbiri telefonice cu premierul armean, Nikol Pashinyan.

"Partea rusă a exprimat îngrijorări serioase faţă de reluarea luptelor pe scară largă", a adăugat acest scurt comunicat.

Cel puţin 16 soldaţi separatişti armeni au fost ucişi în aceste ciocniri şi peste o sută răniţi, potrivit ministerului apărării din Nagorno-Karabah.

Beligeranţii, care resping responsabilitatea pentru ostilităţile izbucnite duminică, au raportat şi victime civile. Erevanul a anunţat moartea unei femei şi a unui copil, în timp ce Baku a anunţat decesele a cinci persoane membre ale aceleiaşi familii.

De partea cealaltă a baricadei, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a transmis aliatului său, președintele azer, că poate conta pe solidaritatea Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah, adăugând că, prin recentele acțiuni, Armenia a dovedit încă o dată că este cea mai mare amenințare pentru pacea din regiune.

El a mai făcut apel la armeni să ia atitudine față de liderii lor despre care Erdogan spune că îi târăsc într-o catastrofă. Erdogan a avut o convorbire telefonică cu omologul său azer, Ilham Aliyev, pe care l-a asigurat de sprijinul său după ciocnirile dintre forțele armene și cele azere, scrie Reuters.