Donald Trump a atras joi reacții dure chiar și în tabăra sa republicană, după ce a refuzat să promită un transfer pașnic de putere dacă rivalul său Joe Biden ar câștiga la alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie, unii comparându-l cu un dictator, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Aliat al președintelui, liderul majorității republicane în Senat, Mitch McConnell, s-a simțit obligat să reafirme americanilor că rezultatul votului va fi respectat.

„Câștigătorul alegerilor din 3 noiembrie va fi investit pe 20 ianuarie”, conform planificării, a postat pe Twitter acesta. „Va fi o tranziție ordonată ca la fiecare patru ani de la 1792”, data celei de-a doua alegeri prezidențiale a Statelor Unite cu un mandat de patru ani.

Nancy Pelosi, președintele democratic al Camerei Reprezentanților, și unul dintre cei mai mari adversari ai lui Trumps-a declarat scandalizată.

Trebuie să-i „reamintiți: nu sunteți în Coreea de Nord, nu sunteți în Turcia, nu sunteți în Rusia, domnule președinte. Și în plus, nu sunteți în Arabia Saudită. Sunteți în Statele Unite ale Americii. Suntem o democrație", a insistat ea într-o conferință de presă.

Într-un context tensionat, cu mai puțin de șase săptămâni de alegeri într-o America profund divizată, scandalul a izbucnit dintr-un scurt comentariu, miercuri seară, din partea lui Donald Trump, care se joacă în mod regulat cu ideea de a nu recunoaște rezultatele alegerilor. Aceeași amenințare a făcut-o în scrutinul din 2016 câștigat împotriva lui Hillary Clinton.

Ca răspuns la o întrebare, președintele a refuzat să se angajeze să garanteze o trecere pașnică a puterii, indiferent de rezultatul alegerilor care îl vor opune democratului Joe Biden.

"Va trebui să vedem ce se întâmplă", a răspuns el la o conferință de presă de la Casa Albă.

Aceste transferuri de putere sunt un pilon al democrației americane. Și în mod tradițional dau naștere la schimburi politicoase, uneori emoționante și demne, chiar și între partide rivale, ca atunci când George W. Bush i-a lăsat o scrisoare lui Barack Obama în 2009.

Reacții politice: "Amenințare"

În prezent, președintele republican se plânge în mod regulat de condițiile organizării scrutinului și afirmă că votul prin poștă este o sursă de posibilă fraudă. Această afirmație nu a fost demonstrată, dar votul prin poștă ar trebui folosit mult mai mult în acest an din cauza pandemiei Covid-19.

Donald Trump a apărut miercuri pentru a solicita anularea buletinelor de vot trimise prin poștă. "Să scăpăm de aceste buletine de vot și va fi foarte pașnic, nu va exista niciun transfer, va fi o continuare", a spus el.

Dacă Curtea Supremă ar decide că Joe Biden a câștigat, în cazul unei curse foarte apropiate, „aș fi în regulă cu asta, dar cred că suntem încă departe de asta”, a spus el.

Cu toate acestea, directorul FBI, Christopher Wray, a reafirmat în aceeași joi dimineață că serviciile sale nu au „găsit niciodată, în istorie, o încercare coordonată la nivel național de fraudă electorală pentru alegeri majore, fie prin poștă sau în alt mod".

Joe Biden reacționase joi seară la cuvintele miliardarului republican.

"În ce țară trăim? Glumim doar. Adică, în ce țară ne aflăm? El spune cele mai iraționale lucruri, nu știu ce să spun", a spus candidatul democrat.

Senatorul republican Mitt Romney, care se opune în mod regulat președintelui, s-a scandalizat.

"Transferul pașnic al puterii este fundamental pentru democrația noastră; fără ea suntem Belarus. Orice sugestie a unui președinte că poate sustrage această garanție constituțională este atât de neimaginat, cât și de inacceptabil", a spus el pe Twitter.

Și Liz Cheney, unul dintre liderii minorității republicane din Cameră și fiica fostului vicepreședinte american, a criticat în mod clar joi din cuvintele celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

"Transferul pașnic al puterii este consacrat în Constituția noastră și esențial pentru supraviețuirea republicii noastre", a scris ea pe Twitter.