Poliția din Belarus a folosit tunuri de apă miercuri seară împotriva manifestanților adunați în centrul Minskului după anunțul depunerii jurământului pentru un nou mandat, în spatelor ușilor închise, de către președintelui Alexander Lukașenko, în fața unei mișcări istorice de protest, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit corespondenților AFP, poliția a început să disperseze câteva mii de oameni adunați în centrul capitalei bieloruse, și a efectuat zeci de arestări.

UPDATE 22:40 Peste 100 de persoane au fost arestate miercuri în Belarus în timpul protestelor împotriva realegerii președintelui Alexander Lukashenko. ONG-ul pentru drepturile omului, Viasna, a documentat arestarea a 115 persoane, marea majoritate în capitala Minsk, potrivit AFP.

Alexandr Lukașenko a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat prezidențial, ceremonia fiind denunțată drept nelegitimă de către opoziția care cere plecarea de la putere a liderului autoritar, relatează Reuters și Deutsche Welle.

Ceremonia a fost organizată foarte subit și fără un anunț prealabil, în mod normal fiind un eveniment politic major în Belarus.

Agenția de stat Belta a relatat că Lukașenko și-a pus mâna dreapta pe constituție și a depus jurământul de învestire în funcție în cadrul unei ceremonii la care au participat câteva sute de persoane.

Liderul în vârstă de 66 de ani a afirmat că țara are nevoie de siguranță și consens într-o perioadă în care lumea se îndreaptă înspre „o criză globală”, o aparentă referință la pandemia de COVID-19.

„Nu pot, nu am niciun drept să îi abandonez pe bieloruși”, a mai declarat acesta.