Alexandr Lukașenko a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat prezidențial, ceremonia fiind denunțată drept nelegitimă de către opoziția care cere plecarea de la putere a liderului autoritar, relatează Reuters și Deutsche Welle.

Aleksandr LukasenkoFoto: Russian Presidential Press and I / TASS / Profimedia

Ceremonia a fost organizată foarte subit și fără un anunț prealabil, în mod normal fiind un eveniment politic major în Belarus.

Agenția de stat Belta a relatat că Lukașenko și-a pus mâna dreapta pe constituție și a depus jurământul de învestire în funcție în cadrul unei ceremonii la care au participat câteva sute de persoane.

Liderul în vârstă de 66 de ani a afirmat că țara are nevoie de siguranță și consens într-o perioadă în care lumea se îndreaptă înspre „o criză globală”, o aparentă referință la pandemia de COVID-19.

„Nu pot, nu am niciun drept să îi abandonez pe bieloruși”, a mai declarat acesta.

Zvonurile privind o inaugurare rapidă au apărut în capitala Minsk după ce o coloană oficială și-a făcut loc în centrul orașului mai devreme în cursul zilei de miercuri.

Pavel Latușko, un politician al opoziției, a declarat că investirea a fost ca o „întrunire a hoților”.

„Unde sunt cetățenii jubilanți? Unde este corpul diplomatic?”, a postat acesta pe social media.

„Este evident că Alexandr Lukașenko este exclusiv președintele OMON (n.r. acronimul trupelor de intervenție) și a unei mâini de oficiali mincinoși”, a mai notat Latușko, îndemnând la „nesupunere civică pe termen indefinit”.

„CE FARSĂ!”, a scris și ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, pe Twitter.

„Uitați de alegeri... lipsa sa de legitimitate este un fapt cu toate consecințele care decurg din acesta”, a adăugat Linkevicius.

Lukașenko, aflat la putere din 1994, a depus jurământul pentru un al cincilea mandat prezidențial, promițând să „slujească cu credință poporul Republicii Belarus, să respecte și protejeze drepturile și libertățile persoanei și ale cetățeanului” și să apere constituția.

Citește și: