Zeci de mii de oameni au participat, duminică, la un nou protest masiv în capitala Belarusului, Minsk, ei scandând: “Demisia!” şi cerând astfel plecarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Protest MinskFoto: Captura YouTube

Au fost reţinuţi cel puţin zece manifestanţi, relatează News.ro citând Reuters şi AFP.

UPDATE 21.30 - Peste 150 de arestări, unele brutale, au fost efectuate de forțele de ordine în cursul manifestaţiilor de duminică din Belarus, a informat un ONG pentru drepturile omului, citat de AFP.

Îmbrăcaţi în culorile opoziţiei, alb-roşu, protestatarii au defilat pe Bulevardul Învingătorilor către Palatul Independenţei, reşedinţa lui Lukaşenko.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko este contestat prin proteste masive desfăşurate în fiecare weekend la Minsk, de la alegerile prezidenţiale din 9 august. Opozanţii spun că la alegerile declarate ca fiind câştigate categoric de Lukaşenko a existat o fraudă masivă. Preşedintele belarus neagă acuzaţiile de fraudă electorală.

În cursul protestelor de sâmbătă, la care au participat aproximativ 2.000 de simpatizanţi ai opoziţiei, au fost reţinuţi sute de protestatari.

În paralel cu protestele organizate de opoziţie, hackeri anonimi au sustras şi au făcut publice datele personale a 1.000 de agenţi de poliţie din Belarus, ca reacţie la acţiunile de reprimare în care au fost arestate mii de persoane, scrie Mediafax.

Autorităţile de la Minsk au avertizat că îi vor depista şi îi vor aresta pe cei responsabili de atacurile cibernetice.