La o săptămână după contestatele alegeri prezidențiale din Belarus, detectivul Andrei Ostapovich a decis că nu mai poate să tacă, relatează The Moscow Times.Este povestea unuia dintre puținii angajați de stat care au părăsit Belarusul de la începerea protestelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Începuse deja să își piardă încrederea în președintele Alexandr Lukașenko și chiar a participat la unul dintre primele proteste de după alegeri. Punctul de cotitură a venit în prima sa tură de weekend după alegerile din 9 august când superiorii săi i-au cerut să ancheteze protestatarii care fuseseră reținuți la Minsk pentru distrugerea unei mașini de poliție, acuzații despre care el credea că au fost născocite de autorități.

”Am văzut cu ochii mei fărădelegea poliției și totala nerespectare a statului de drept. Știam că nu voi lua parte la represiune”, a spus pentru Moscow Times.

Și-a lăsat demisia pe birou pe 16 august, a sunat să spună că este bolnav și a plecat spre Moscova - la scurt timp, postarea sa de pe Instagram cu o fotografie a demisiei lui și apelul către belaruși de a-l ”da afară pe dictator” a devenit virală.

Ostapovich a spus că de atunci a fost inclusiv în detenție în Rusia, s-a ascuns de poliție în pădurea din Belarus și a fugit în cele din urmă în Polonia.

Nici Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, nici Comitetul de Anchetă din Belarus nu au răspuns cererilor de a comenta afirmațiile lui Ostapovich.

Ostapovich a înțeles că problemele sale erau doar la început când a ajuns în Moscova, când, a spus el, că a primit un mesaj de la un prieten ”sus pus” din Belarus care spunea că autoritățile au început să îl caute la o zi după postarea sa pe Instagram și că știu că se află în Rusia.

Conștientizând că trebuie să iasă din țară, a contactat autoritățile letone care i-au promis că îi vor acorda viza odată ce trece granița ruso-letonă.

A închiriat o mașină și a condus nouă ore până la granița cu Letonia. Odată ajuns, autoritățile de la granița rusă au refuzat să îl lase să treacă din cauza restricțiilor anti-Covid-19 și a fost sfătuit de letoni să se ducă la cel mai apropiat consulat din orașul rus Pskov.

În Pskov, poliția locală l-a arestat pentru ceea ce el a descris acuzații ”inventate” privind tulburarea liniștii publice.

După o noapte în celulă, oficialii i-au spus să plece pe la ieșirea de urgență. Odată ieșit, el a spus că a fost întâmpinat de șapte bărbați cu măști de ski despre care crede că erau membri ai Serviciului Federal Rus de Securitate.

Ostapovich a spus că l-au legat la ochi, l-au băgat într-o dubă și l-au legat de o ganteră.

”Mintea mi-a luat-o razna. Mă vor arunca în râu? Știam că eram un foarte bun înotător, dar o greutate 30 de kilograme ar putea fi sfârșitul meu”, a spus el.

Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, mai mulți activiști din Belarus au dispărut când au început protestele. Directorul unui muzeu de istorie militară care ar fi refuzat să semneze un protocol electoral în care declara că Lukașenko a câștigat alegerile a fost găsit mort la câteva săptămâni după alegeri, a relatat mass-media belarusă.

”Pur și simplu nu știi ce îți vor face. Ar fi putut să regizeze moartea mea accidentală dacă vor”, a spus Ostapovich.

După câteva ore în mașină, el a spus că a început să audă ceea ce păreau a fi mai multe camioane care treceau, ceea ce l-a făcut să bănuiască faptul că sunt la granița belarusă. Răpitorii l-au pus să își dea jos banderola cu care era legat la ochi și i-au spus că este în regiunea Vitebsk din Belarus, la granița cu Rusia.

Ei au adăugat că îi este interzis să intre în Rusia pentru cinci ani pentru că ar fi luat parte la un ”complot cu ostatici care i-au implicat pe soldații Wagner”.

Belarusul a arestat în iulie 33 de "combatanți" ruși din gruparea militară privată Wagner pentru că ar fi încercat să destabilizeze țara înainte de alegerile prezidențiale. Guvernul belarus a spus ulterior că mercenarii au fost atrași într-o capcană care a făcut parte dintr-o operațiune specială condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

”A fost o acuzație absolut absurdă, dar am decis să nu îmi încerc norocul”, a spus Ostapovich, care a adăugat că bărbații l-au lăsat mai degrabă în drum decât să îl înmâneze serviciilor de securitate din Belarus, pentru că în zilele imediat următoare alegerilor din Belarus, Rusia încă nu făcuse public sprijinul său pentru Lukașenko.

Avocatul lui Ostapovich, Vyacheslav Golovin, a confirmat detaliile oferite de acesta.

Cinci zile în pădure

La câteva minute după ce duba rusă a plecat, Ostapovich a văzut ceea ce părea o dubă a poliției din Belarus îndreptându-se spre el, astfel că a fugit spre pădure, unde își va petrece următoarele cinci zile, bând apă din pârâuri.

”Din fericire, aveam la mine un rucsac cu multe ciocolate Snickers. Toate celelalte lucruri rămăseseră la hotel în Pskov”, a spus el.

Primele două nopți și le-a petrecut evitând lanternele poliției belaruse și ascunzându-se.

Într-o altă noapte, acesta ar fi fost fugărit de un porc mistreț, dar după două săptămâni de la postarea sa pe Instagram, pe 3 septembrie, a reușit să ajungă în Polonia.

Ostapovich a spus că a fost ajutat de mai mulți oameni pe drum, dar a refuzat să dea mai multe detalii.

În Belarus, el se confruntă în mod oficial cu acuzații de ”acțiuni ilegale ale unui oficial de stat”.