Câteva mii de persoane din nord-vestul Chinei au fost testate pozitiv cu o boală bacteriană în urma unui focar cauzat de o scurgere de gaze reziduale la o companie biofarmaceutică care a avut loc anul trecut, au anunțat autoritățile chineze, potrivit CNN.

Bacteria brucellaFoto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Autoritatea responsabilă de sănătatea publică din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, a confirmat că 3.245 de persoane au fost testate pozitiv cu bruceloză, o boală adesea contractată prin contactul cu animale care poartă bacteria brucella. Alte 1.401 de persoane sunt suspectate de infecție deși până acum nu există fatalități reportate, potrivit Comisiei de sănătate a orașului. În total, autoritățile au testat 21.847 de persoane din totalul de 2,9 milioane de locuitori ai Lanzhou.

Boala, cunoscută și drept „febra malteză” sau „febra mediteraneană”, poate cauza simptome care includ dureri de cap, dureri musculare, febră și oboseală. Deși majoritatea acestora dispar după vindecare unele, precum artrita și inflamații în anumite organe, pot deveni cronice, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Transmiterea de la om la om este extrem de rară, majoritatea pacienților fiind infectați prin consumarea de alimente contaminate sau inhalarea bacteriei - acesta părând a fi cazul și în Lanzhou.

Focarul a fost declanșat de o scurgere de la o fabrică de produse farmaceutice, aceasta având loc între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii august a anului trecut, potrivit autorităților locale. Fabrica a folosit dezinfectanți și produse de sterilizare expirate în timp ce producea vaccinuri pentru animalele infectate cu brucella, ceea ce a condus la contaminarea gazelor reziduale cu bacteria.

Gazele contaminate au format aerosoli care conțineau bacteria și s-au scurs în aer, fiind purtate de vânt înspre Institutul de Cercetări Veterinare din Lanzhou, unde au fost înregistrate primele infecții. Angajații institutului au început să raporteze infecții în luna noiembrie, epidemia răspândindu-se rapid. Până la sfârșitul lui decembrie cel puțin 181 de persoane de la institut au fost diagnosticate cu bruceloză, potrivit agenției de stat Xinhua.

Alți pacienți au provenit din rândul studenților și profesorilor de la Universitatea Lanzhou, boala răspândindu-se până în provincia Heilongjiang din extremul nord-estic al țării, 13 cazuri pozitive fiind depistate în regiunea respectivă.

În lunile care au urmat apariției focarului autoritățile locale și regionale au investigat scurgerea de la fabrică, revocându-i acesteia licența de producere a vaccinurilor în luna ianuarie, potrivit Comisiei de sănătate din Lanzhou.

În februarie fabrica a remis un comunicat în care își cerea scuze pentru incident, anunțând „pedepsirea aspră” a trei persoane considerate responsabile pentru scurgere, adăugând că va colabora cu autoritățile în procesul de decontaminare și va compensa persoanele afectate.

Citește și: