Premierul britanic Boris Johnson a acuzat luni Uniunea Europeană că amenință că va impune o „barieră vamală” în Regatul Unit, apărând proiectul său de lege, rezervând posibilitatea guvernului britanic de a schimba anumite dispoziții ale acordului, potrivit AFP.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

„Ei amenință să creeze o frontieră vamală în propria noastră țară”, între Irlanda de Nord și Marea Britanie, a declarat șeful guvernului conservator parlamentarilor, explicând că textul său este o „plasă de siguranță”, o „poliță de asigurare” pe care speră că țara nu va trebui să o folosească.

David Cameron a devenit al treilea fost premier conservator britanic care și-a exprimat neliniștea privind propunerea lui Boris Johnson de a încălca dreptul internațional prin revizuirea unilaterală a unor părți din acordul de Brexit încheiat cu Uniunea Europeană, relatează The Guardian.

Cameron a declarat că are „rețineri” privind ideea, comentariul său fiind făcut luni înaintea unei dezbateri parlamentare privind propunerea guvernului britanic.

„Să adopți o lege prin parlament iar apoi să încalci un tratat internațional este chiar ultimul lucru pe care ar trebui să îl contemplezi”, a precizat fostul prim-ministru conservator, adăugând că „ar trebui să fie absolut ultima soluție. Așadar am rețineri față de ce se propune”.

Foștii premieri conservatori Theresa May și John Major au avertizat la rândul lor în termeni mai duri împotriva planului, afirmând că ar putea afecta imaginea Regatului Unit pe scena internațională, o părere împărtășită și de Michael Howard, un fost președinte al Partidului Conservator.

Citește și: