David Cameron a devenit al treilea fost premier conservator britanic care și-a exprimat neliniștea privind propunerea lui Boris Johnson de a încălca dreptul internațional prin revizuirea unilaterală a unor părți din acordul de Brexit încheiat cu Uniunea Europeană, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cameron a declarat că are „rețineri” privind ideea, comentariul său fiind făcut luni înaintea unei dezbateri parlamentare privind propunerea guvernului britanic.

„Să adopți o lege prin parlament iar apoi să încalci un tratat internațional este chiar ultimul lucru pe care ar trebui să îl contemplezi”, a precizat fostul prim-ministru conservator, adăugând că „ar trebui să fie absolut ultima soluție. Așadar am rețineri față de ce se propune”.

Foștii premieri conservatori Theresa May și John Major au avertizat la rândul lor în termeni mai duri împotriva planului, afirmând că ar putea afecta imaginea Regatului Unit pe scena internațională, o părere împărtășită și de Michael Howard, un fost președinte al Partidului Conservator.

Afirmațiile lui Cameron vin pe fondul unei potențiale rebeliuni a parlamentarilor conservatori conduși de fostul procuror general Geoffrey Fox, demis din funcție în luna februarie a acestui an.

Cox a declarat luni că înțelege argumentele executivului condus de Boris Johnson potrivit cărora Uniunea Europeană s-ar comporta cu rea-credință dar „ceea ce nu poți face și eu cred că e greșit este să abandonezi un acord, să rescrii unilateral părți ale unui acord pe care l-ai semnat în urmă cu doar nouă luni și pentru care ne-am dat cuvântul solemn”.

„Încălcarea legii duce, pe termen lung, la afectarea permanentă a reputației acestei țări. Și este și o chestiune de onoare pentru mine”, a adăugat fostul procuror general britanic.

Liderul Partidului Laburist de opoziție, sir Keir Starmer și-a exprimat la rândul său opoziția față de planul executivului conservator, declarând că „iată-ne pe cont propriu pe scena internațională pentru prima oară după mulți ani și care este primul lucru pe care îl facem? Încălcăm un tratat”.

Starmer a afirmat de asemenea că mulți britanici sunt nedumeriți de disputa lui Johnson cu Uniunea Europeană.

„Cred că vasta majoritate a populației se va întreba 'Ce Dumnezeu se întâmplă?' Dezgropați lucruri pe care le credeam încheiate. Ați afirmat că veți obține un acord, obțineți un acord”.

Citește și: