Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat vineri că Bahrain și Israel își vor normaliza relațiile, la o lună după acordul istoric dintre Emiratele Arabe Unite și statul ebraic, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

„O altă realizare istorică astăzi!”, a exclamat liderul de la Casa Albă. "Cei doi mari prieteni ai noștri Israel și Bahrain au încheiat un acord de pace", a adăugat el.

Bahrain și Israel împărtășesc cu alte țări arabe din regiune aceeași ostilitate față de Iran, pe care Manama îl acuză că a instrumentat comunitatea șiită din Bahrain împotriva dinastiei sunnite aflate la guvernare.

Și Netanyahu a lăudat acordul:

"Cetăţeni ai Israelului, sunt foarte emoţionat să vă informez că în această seară am ajuns la un acord de pace cu o altă ţară arabă, Bahreinul. Acest acord se adaugă la pacea istorică cu Emiratele Arabe Unite", a declarat Netanyahu într-un mesaj video în ebraică.

"Timp de mulţi ani lungi am investit în pace, iar acum pacea va investi în noi; vom aduce investiţii cu adevărat majore în economie Israelului, iar acest lucru este foarte important", a adăugat el.

UPDATE: 21:50 Președintele egiptean salută acordul de normalizare Bahrain-Israel drept „istoric”

UPDATE 21:30 Palestinienii critică dur acordul de normalizare Israel-Bahrain

Autoritatea palestiniană și mișcarea islamistă Hamas au atacat vineri acordul de normalizare a relațiilor dintre Israel și Bahrain, potrivit AFP.

"Acordul dintre Bahrain și Israel este o lovitură în spatele cauzei palestiniene și a poporului palestinian", a declarat pentru AFP Ahmad Majdalani, ministrul afacerilor sociale al Autorității Palestiniene.

Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a denunțat o „agresiune” care provoacă „daune grave” cauzei palestiniene.