Înalta Curte a Spaniei l-a condamnat vineri pe un fost colonel din El Salvador la 133 de ani de închisoare pentru uciderea a cinci preoți iezuiți în timpul războiului civil din țara din America Centrală, relatează Reuters și The Guardian.

Inocente Orlando Montano MoralesFoto: U.S. Immigration and Customs Enforcement

Instanța spaniolă l-a găsit pe Inocente Orlando Montano Morales, în vârstă de 77 de ani, vinovat și de uciderea menajerei preoților și a fiicei sale în vârstă de 15 ani, precum și a unui preot iezuit local, însă nu l-a putut condamna și pentru aceste crime deoarece nu erau cuprinse în acordul de extrădare a acestuia.

Masacrul a fost unul din cele mai notorii acte ale războiului civil care a durat un deceniu și în timpul căruia 75.000 de persoane au fost ucise și alte 8.000 date dispărute.

Judecătorii l-au găsit pe Montano Morales vinovat în cazul a cinci capete de acuzare de „crimă de natură teroristă”, adăugând că acestea au fost ordonate de aparatul de stat, acestea fiind „ceea ce sunt cunoscute uzual drept terorism susținut de stat”.

Montano Morales se afla în custodia autorităților spaniole din 2017 după ce a fost extrădat de către Statele Unite care îl reținuseră cu șase ani în urmă pentru acuzații legate de trecerea frauduloasă a frontierei.

Guvernul spaniol a pus sub acuzare 20 de foști ofițeri ai armatei din El Salvador pentru uciderea preoților, a menajerei lor și a fiicei sale. Unul dintre preoți, părintele Ignacio Ellacuria, a fost un critic proeminent al guvernului de dreapta susținut de Statele Unite.

Masacrul a avut loc în 16 noiembrie 1989 când un grup de soldați din Batalionul Atlacatl antrenat cu sprijinul SUA a intrat în campusul Universității Central Americane unde Ellacuria era rector, acesta fiind susținătorul unui acord de pace între junta militară care conducea țara și Frontul de Eliberare Națională de extrema stângă.

Indignarea internațională privind uciderea preoților a contribuit la negocierea unei astfel de soluții, războiul civil din El Salvador luând sfârșit în 1992.

Citește și: