Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a intrat duminică în Parlament însoțit de soldați purtând arme automate în încercarea de a-i intimida pe parlamentari și a-i face să adopte planul său privind combaterea criminalității. Pătrunderea în Parlament cu ajutorul armatei a stârnit îngrijorare printre rivalii politici, dar și în rândul activiștilor privind drepturile civile care se tem de un derapaj democratic al națiunii din America Centrală, relatează Reuters și BBC News.

Soldati in Parlamentul din El Salvador Foto: Hotnews

Bukele, 38 de ani, și-a făcut apariția, duminică, în plenul Adunării Naționale pe care o convocase în ședință extraordinară, însoțit de un grup de soldați purtând arme automate. Presând parlamentarii să adopte proiectele sale de legi, președintele i-a amenințat voalat comentând că oamenii au dreptul la ”insurecție”.

Soldații care au intrat cu forța în clădirea Parlamentului cereau parlamentarilor aprobarea unui împrumut de 109 milioane de dolari, bani care ar fi destinați dotării armatei, ca parte a planului inițiat de președinte.

Președintele Bukele a susținut că echiparea forțelor este necesară pentru lupta de combatere a criminalității într-o națiune care este dominată de violența grupărilor criminale. El le-a dat parlamentarilor un termen de o săptămâna pentru aprobarea acestui împrumut, fără a spune ce va face în momentul în care va expira ultimatumul.

Demonstrația de putere, chiar în Parlament, a fost condamnată de politicieni din toate partidele și de unii oficiali străini, aceștia exprimându-și îngrijorarea că tânăra democrație din El Salvador ar putea fi afectată de abuzul de putere al președintelui, notează Reuters.

Îngrijorările că președintele folosește soldații pentru a-i intimida pe parlamentari vin în contextul în care mai mulți lideri din America Latină, regiune în care regimurile militare au fost uzuale în perioada 1970-1980, folosesc din nou armata pentru a se menține la putere.

"Armata nu ar trebui să fie folosită pentru a soluționa disputele dintre președinte și congres. Litigiile civile ar trebui soluționate de instituțiile civile”, a comentat Eliot Engel, președintele comisiei de politică externă din Camera Reprezentanților din SUA.

"Întreaga lume urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în El Salvador”, a mai scris el pe twitter.

Atât partidele tradiționale din El Salvador, formațiunea de dreapta ARENA, cât și stânga FMLN, fondată de foști membri ai grupărilor de guerrilla, îl acuză pe președinte de tentativă de lovitură de stat.