Serbia își va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, devenind astfel „prima țară” din Europa care urmează exemplul Statelor Unite, a anunțat vineri seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

Esplanada Moscheilor din IerusalimFoto: Andrew Shiva / Wikipedia

"Îi mulțumesc prietenului meu președintele Serbiei (...) pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și de a transfera ambasada țării sale acolo", a declarat Netanyahu într-o declarație în ebraică, adăugând că acest transfer urma să se facă „până în iulie 2021”.

"Palestina a ajuns victima ambiţiilor electorale ale lui Trump", a afirmat vineri Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), la scurt timp după anunţul transferului ambasadei sârbe în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, transmite AFP.

Echipa preşedintelui american Donald Trump "va face totul pentru a asigura realegerea lui, puţin contează dacă asta va distruge pacea", a scris pe Twitter înaltul responsabil palestinian, făcând aluzie la alegerile prezidenţiale prevăzute în toamnă în Statele Unite la care Trump candidează din no

Președintele american Donald Trump a declarat pe 18 august că a luat decizia de mutare a ambasadei Statelor Unite din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în mare parte pentru creștinii evanghelici, o comunitate care i-a susținut puternic președinția, relatează The Independent.

Președintele Trump a descris mutarea care a declanșat proteste mortale în Cisiordania ca fiind „în interesul Statelor Unite ale Americii și în căutarea păcii între Israel și Palestina”.

„Acesta este un pas care a așteptat prea mult pentru a avansa procesul de pace și efortul înspre o înțelegere de durată”, a declarat Donald Trump într-o înregistrare video difuzată la inaugurarea în luna mai din 2018 a ambasadei din Ierusalim.

„Israelul este o nație suverană care are dreptul ca orice altă țară suverană de a-și alege propria capitală”, a adăugat președintele american.