Președintele american Donald Trump a declarat că a luat decizia de mutare a ambasadei Statelor Unite din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în mare parte pentru creștinii evanghelici, o comunitate care i-a susținut puternic președinția, relatează The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comentariile au fost făcute în timpul unui miting electoral ținut luni în orașul Oshkosh din statul Wisconsin, președintele sugerând de asemenea că evanghelicii sunt mai entuziasmați de decizia sa decât poporul evreu.

„Și am mutat capitala Israelului la Ierusalim. Asta pentru evanghelici”, a declarat Trump, adăugând că „știți, este uimitor... evanghelicii sunt mai entuziasmați de asta decât poporul evreu. E adeăvrat și este incredibil”.

Președintele Trump a descris mutarea care a declanșat proteste mortale în Cisiordania ca fiind „în interesul Statelor Unite ale Americii și în căutarea păcii între Israel și Palestina”.

„Acesta este un pas care a așteptat prea mult pentru a avansa procesul de pace și efortul înspre o înțelegere de durată”, a declarat Donald Trump într-o înregistrare video difuzată la inaugurarea în luna mai din 2018 a ambasadei din Ierusalim.

„Israelul este o nație suverană care are dreptul ca orice altă țară suverană de a-și alege propria capitală”, a adăugat președintele american.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia drept un „moment istoric” însă președintele palestinian Mahmoud Abbas a interpretat gestul drept o retragere a Statelor Unite din procesul de negociere a păcii între cele două popoare.

Deși Donald Trump a declarat că decizia sa a fost motivată de eforturile de pace, mulți comentatori și analiști politici au susținut că aceasta a fost luată din considerente electorale, comunitatea evanghelică fiind unul din cei mai mare susținători ai lui Trump la alegerile prezidențiale din 2016.

REFERINȚĂ: