BBC s-a răzgândit asupra planului de a omite versurile a două populare melodii patriotice britanice ce vor fi cântate în ultima seară a galelor BBC Proms ce va avea loc luna aceasta după ce premierul Boris Johnson a acuzat televiziunea că încearcă să cenzureze istoria Marii Britanii, transmit Reuters și The Telegraph.

Gala BBC PromsFoto: Guy Bell / PA Images / Profimedia

Televiziunea publică britanică anunțase la sfârșitul lunii trecute că melodiile „Rule Britannia!” și „Land of Hope and Glory” vor avea parte de o reprezentație fără versuri din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19 care limitează dimensiunea corului și participarea spectatorilor.

Anunțul BBC a venit însă după mai multe relatări din mass-media britanică potrivit cărora dirijoarea invitată a concertului, Dalia Stasevska, a afirmat că a sosit momentul „pentru a aduce schimbări” evenimentului ca urmare a protestelor antirasism care au avut loc la nivel mondial ca urmare a uciderii afro-americanului George Floyd de către poliția din Minneapolis.

Însă BBC a anunțat miercuri că un grup restrâns de interpreți va cânta versurile melodiei în ultima seară a galelor BBC Proms după ce premierul Johnson a acuzat televiziunea că arată „o jenă penibilă față de istoria noastră, față de tradițiile noastre și față de cultura noastră”.

Rule Britannia! include versurile „Domnește, Britania! Britania domnește peste valuri/ Britanicii niciodată, niciodată, niciodată nu vor fi sclavi”.

„Deși nu putem avea un cor complet și spectatori în sală facem tot posibilul să oferim o experiență specială și vrem o seară de ținut minte cu adevărat”, a anunțat BBC într-un comunicat.

„Mulțumit să văd că bunul simț a avut câștig de cauză la BBC Proms”, a notat pe Twitter ministrul culturii britanic Oliver Dowden, partidul laburist de opoziție afirmând de asemenea că BBC a luat decizia corectă.

REFERINȚĂ: