Guvernul Lituaniei a anunțat miercuri că va cere Curții de Justiție a Uniunii Europene să blocheze o parte din reformele propuse în „Pachetul Mobilității”, afirmând că acestea sunt discriminatorii față de șoferii lituanieni, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Executivul lituanian este nemulțumit de regulile care obligă șoferii să se întoarcă în țările de origine odată la opt săptămâni și limitează operațiunile lor în alte state membre UE.

Opt țări preponderent din estul Europei se opun noilor reglementări, afirmând că ar putea sufoca sectorul de transport care deja este grav afectat de controalele la graniță și celelalte probleme declanșate de pandemia de COVID-19.

Statele membre, între care Bulgaria și România, au solicitat în luna aprilie sprijin Uniunii Europene pentru firmele de transport rutier afectate de criza provocată de coronavirus. În afară de aceasta, statele au insistat să înceteze activitatea legată de reformarea condițiilor de muncă pentru șoferii de camioane care, în opinia lor, vor înrăutăți și mai mult situația companiilor vulnerabile.

Miniștrii transporturilor din Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, Cipru, Letonia, Malta și România au arătat că blocul comunitar trebuie să sprijine firmele de transport, după cum a făcut deja pentru sprijinirea companiilor aeriene aflate în dificultate.

REFERINȚE: