Ambasadorul Libanului în Germania, Mustapha Adib, a devenit luni noul prim-ministru al țării după ce a obținut cele mai multe voturi în urma consultărilor parlamentare conduse de președintele Michel Aoun, a anunțat într-un comunicat președinția Libanului, potrivit AFP și Al Arabiya.

Mustapha AdibFoto: Wolfgang Kumm / AFP / Profimedia Images

Numirea lui Adib, în vârstă de 48 de ani, a venit la câteva ore înainte de sosirea președintelui francez Emmanuel Macron în țară, acesta cerând liderilor libanezi să formeze rapid un guvern pentru a scoate țara din criza politică și economică exacerbată de exploziile din Beirut din 4 august.

Mustapha Adib a fost ambasadorul Libanului la Berlin din 2013, fiind de asemenea un consilier apropiat al fostului premier Najib Mikati, care s-a alăturat mai multor foști prim-miniștri libanezi pentru a susținea numirea lui Adib în funcție.

Adib urmează să își aleagă miniștrii care vor face parte din guvern, cabinetul condus de premierul demisionar Hassam Diab continuând să guverneze ţara până la formarea noului executiv.

Convenția în Liban este ca premierul să fie întotdeauna un musulman sunit, liderul parlamentului un musulman sunit iar președintele țării un creștin maronit, potrivit sistemului sectar al țării.

Citește și: