Activista suedeză Greta Thunberg a îndemnat-o pe Angela Merkel să „fie suficient de curajoasă pentru a gândi pe termen lung” în cadrul unei întâlniri avute joi în care au discutat despre criza climatică și măsurile necesare combaterii încălzirii globale, relatează Reuters și Deutsche Welle.

Foto:

În cadrul întâlnirii care a durat 90 de minute cancelarul german i-a explicat Gretei Thunberg prioritățile politicilor sale privind clima pe care vrea să le implementeze în timpul deținerii președinției rotative a Uniunii Europene, obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și țintele de reducere a gazelor de seră până în 2030, potrivit unui purtător de cuvânt al executivului german.

Thunberg le-a declarat după întâlnire jurnaliștilor că Merkel a fost drăguță și foarte prietenoasă dar că aceasta are o mare responsabilitate și o oportunitate uriașă de a deveni un lider mondial al luptei împotriva schimbărilor climatice.

„Până la urmă este vorba de a începe să tratăm criza climatică la fel cum tratăm orice altă criză”, a declarat Thunberg, adăugând că ea și ceilalți activiști care au luat parte la întâlnire i-au cerut cancelarului german să trateze schimbările climatice cu mai multă urgență.

„Ceea ce ne dorim sunt lideri. Vrem ca oamenii să ia atitudine, să îndrăznească să iasă din zonele lor de confort, să facă o prioritate din viitorul ce ne așteaptă și să fie suficient de curajoși să gândească pe termen lung”, a mai declarat activista.

Conferința de presă a activiștilor susținută după întâlnirea cu Angela Merkel

La întâlnire au participat mai mulți activiști ai campaniei Vineri pentru Viitor („Fridays for Future”), printre aceștia numărându-se și Luisa Neubauer.

„Măcar ea [Merkel] a confirmat că e dispusă să ia măsuri în timpul președinției”, a declarat Neubauer, adăugând însă că „la sfârșitul zilei ajungem la bugete comune, ținte foarte clare, numere și cifre și la faptul că avem nevoie de mai multă acțiune, mai mult decât cuvinte foarte mari și drăguțe”.

Guvernul german a admis mai devreme în cursul săptămânii că ar fi ratat ținta sa climatică pentru 2020 dacă economia nu ar fi fost afectată de criza economică declanșată de pandemia cauzată de coronavirus care a provocat o scădere majoră a emisiilor de gaze de seră.

Citește și: