Un avocat a fost arestat în Pakistan pentru că ar fi furnizat pistolul folosit în uciderea unui cetățean american acuzat de blasfemie, un subiect extrem de controversat în Pakistan, a anunțat miercuri poliția locală potrivit RFI.

Protest de sustinere a ucigasului lui NaseemFoto: Abdul Majeed / AFP / Profimedia Images

Asasinarea în 29 iulie a lui Tahir Ahmad Naseem în orașul Peshawar din nord-estul țării a provocat indignare în Statele Unite, Departamentul de stat american cerându-le autorităților pakistaneze să facă lumină în acest caz și să „reformeze imediat legislația abuzivă privind blasfemia”.

Bărbatul, un membru al comunității Ahmadiyya - o ramură a islamului nerecunoscută în Pakistan deoarece adepții acesteia recunosc existența unui alt profet după Mahomed, lucru care o face eretică în viziunea islamiștilor conservatori - a fost ucis într-o sală de judecată în timp ce se afla „sub escorta poliției”.

Potrivit procurorilor pakistanezi avocatul Tufail Khan a fost adus în fața instanței pentru „furnizarea asasinului cu un pistol folosit să îl ucidă pe Naseem” și „a fost reținut pentru trei zile”. Autorul crimei, un adolescent în vârstă de 17 ani, și-a recunoscut fapta și a declarat că avocatul i-ar fi dat arma, potrivit poliției.

Uciderea acestuia a declanșat ample manifestații de susținere a criminalului în Pakistan iar pe platformele social media au apărut poze cu polițiștii făcându-și poze cu acesta după arestarea sa.

Blasfemia este un subiect extrem de controversat în Pakistan unde și acuzații nedemonstrate de insultare a islamului pot duce la asasinări și linșaje.

Achitarea în octombrie 2018 a creștinei Asia Bibi, care a petrecut peste opt ani în închisoare fiind condamnată la pedeapsa capitală pentru blasfemie - lucru pe care mereu l-a negat - a provocat proteste violente în întreaga țară.

În jur de 80 de persoane sunt încarcerate în Pakistan pentru blasfemie, jumătatea din acestea fiind condamnate la pedeapsa capitală însă autoritățile nu au executat până acum niciun deținut condamnat pentru această infracțiune.

Citește și: