Autoritățile israeliene au anunțat joi că vor opri livrările de combustibil în fâșia Gaza drept răspuns la atacurile cu baloane incendiare lansate din enclavă, relatează Reuters.

Punct vamal Fasia GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Palestinieni din teritoriul controlat de gruparea islamistă Hamas au lansat în ultimele zile zeci de baloane încărcate cu materiale incendiare care au afectat recoltele de la granița dintre Israel și fâșie.

Autoritățile israeliene au răspuns prin închiderea pricipalului punct de tranzit a mărfurilor în Gaza, excepție făcând ajutoarele umanitare esențiale și combustibilul, și lansând atacuri asupra instalațiilor militare ale Hamas.

Însă ministrul Apărării israelian, Benny Gantz, a ordonat joi blocarea importurilor de petrol în Gaza „ca urmare a continuării atacurilor cu baloane incendiare din fâșie” către Israel.

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a calificat măsura drept un „act de agresiune grav” care „urmărește să înrăutățească criza prin care trece poporul nostru datorită blocadei fâșiei”.

Enclava de pe coasta Mării Mediterane se bazează pe Israel pentru majoritatea importurilor de combustibil și carburanți, măsura anunțată joi putând duce la închiderea singurei centrale electrice din fâșie, potrivit unui oficial palestinian.

Rezidenții din Gaza primesc în prezent șase ore de electricitate urmate de o tăiere a curentului electric timp de 10 ore.

Miercuri, Israelul a redus zona maritimă în care permite palestinienilor să pescuiască de la 24 de kilometri la 13, afirmând că măsura este de asemenea un răspuns la atacurile cu baloane incendiare.

REFERINȚĂ: