Autoritățile israeliene au anunțat marți închiderea pe termen nedefinit a punctelor de tranzit a bunurilor dintre Israel și fâșia Gaza drept răspuns la atacurile cu baloane incendiare lansate din enclava palestiniană, urmând a fi permisă doar trecerea alimentelor, combustibilului și a ajutoarelor umanitare, relatează AFP și Times of Israel.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai multe baloane incendiare au fost lansate în mod repetat din Gaza înspre Israel, provocând autoritățile israeliene să lanseze atacuri aeriene împotriva Hamas, mișcarea islamistă care conduce fâșia.

Israelul a anunțat de asemenea, marți, că va închide punctul de trecere strategic de la Kerem Shalom, excepție constituind doar „ajutoarele umanitare esențiale și combustibilul”, precizând că „decizia a fost luată datorită atacurilor insistente cu baloane incendiare lansate din fâșia Gaza în Israel”.

Autoritatea israeliană responsabilă de operațiunile civile din teritoriile palestiniene a acuzat Hamas că ar fi responsabilă de atacurile lansate din enclava cu două milioane de locuitori iar premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că „acestea nu vor fi tolerate”.

Potrivit Băncii Mondiale, în jur de 53% din populația fâșiei Gaza trăia sub limita de sărăcie înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19 dar procentul ar putea crește până la 64% datorită dificultăților economice pe care aceasta le va cauza.