Grecia va solicita o întrunire de urgență a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene după ce Turcia a anunțat trimiterea unei nave de explorare seismică într-o zonă disputată de cele două țări în estul Mediteranei, a anunțat marți biroul premierului elen citat de Reuters.

Marea Egee (foto arhivă)Foto: USGS

Cele două țări aliate NATO, care au viziuni fundamental diferite cu privire la delimitarea platourilor lor continentale, sunt în conflict datorită revendicărilor asupra rezervelor de hidrocarburi din zonă.

Tensiunile au escaladat din nou luni după ce marina turcă a emis un telex de navigație Navtex, anunțând că nava Oruc Reis va opera într-o zonă aflată în sudul regiunii Antalya și la vest de Cipru între 10 și 23 august, misiunile de explorare seismică fiind de regulă precursoare ale operațiunilor de explorare a hidrocarburilor.

Ministrul de externe grec a îndemnat Turcia să „oprească imediat activitățile sale ilegale care subminează pacea și securitatea în regiune” însă autoritățile de la Ankara au respins obiecțiile Atenei afirmând că nu au nicio bază legală și anunțând că vor continua operațiunile în zonă.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a avut marți o întrevedere cu ministrul de externe Nikos Dendias, cei doi convenind solicitarea unei reuniuni de urgență a miniștrilor de externe ai UE.

Un purtător de cuvânt al Uniunii a anunțat că sunt necesare consultări înainte ca o astfel de ședință să fie aprobată întrucât o întrevedere între miniștrii de externe ai statelor membre este deja programată să aibă loc între 27 și 28 august.

Citește și: