Oficialii în securitate ai Libanului i-au avertizat pe premier și pe președinte de luna trecută că 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitate în portul Beirutului prezintă risc de securitate și ar putea distruge capitala dacă explodează, potrivit unor documente văzute de Reuters, precum și unor surse din serviciul de securitate.

Explozie BeirutFoto: Captura video

Un raport al Direcției Generale a Securității de Stat cu privire la evenimentele care au condus la explozie a inclus și o referință la o scrisoare privată trimisă președintelui Michel Aoun și premierului Hassan Diab pe 20 iulie.

În timp ce conținutul scrisorii nu se afla în raportul văzut de Reuters, un oficial în securitate a spus că aceasta rezuma rezultatele unei anchete judiciare lansată în ianuarie și care a concluzionat că substanțele chimice trebuie să fie depuse în siguranță imediat.

Raportul Direcției de Securitate, care a confirmat trimiterea scrisorii către președinte și premier, nu fusese făcut public anterior.

”Exista pericolul ca acest material, dacă ar fi fost furat, ar fi putut fi folosit pentru un atac terorist”, a spus oficialul pentru Reuters.

”La finalul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităților”, a spus el, referindu-se la scrisoarea trimisă premierului și președintelui de către Securitatea de Stat, care monitorizează și securitatea portului.

”I-am avertizat că ar putea distruge Beirutul dacă explodează”, a spus oficialul, care a fost implicat în redactarea scrisorii și a refuzat să i se publice numele.

Reuters nu a putut confirma în mod independent descrierea făcută de el asupra conținutului scrisorii.

Cabinetul premierului și președinția nu au răspuns cererii de a comenta scrisoarea din 20 iulie. Nici procurorul general nu a răspuns.

”Fă ce este necesar”

Corespondența ar putea să alimenteze și mai mult criticile și furia publică în sensul că explozia este doar ultimul, dacă nu, cel puțin cel mai dramatic, exemplu al neglijenței guvernului și corupției care au împins deja Libanul în colaps economic.

După protestele din Liban, guvernului lui Diab și-a dat luni demisia, dar va rămâne interimar pînă la formarea unui nou cabinet.

Doar reconstruirea Beirutului este așteptat să coste până la 15 miliarde de dolari, într-o țară deja falimentară.

Aoun a confirmat săptămâna trecută că a fost informat cu privire la material. El le-a spus reporterilor că l-a însărcinat pe secretarul general al Consiliului suprem de Apărare, să ”facă ce este necesar”.

”(Serviciul de Securitate) a spus că este periculos. Nu sunt responsabil! Nu știu unde era pus și nu știam cât de periculos era. Nu am autoritatea de a mă ocupa în mod direct de port. Există o ierarhie, iar toți cei care au știut ar fi trebuit să știe care sunt sarcinile lor pentru a face ce era necesar”, a spus Aoun.

Scrisoarea către președinte și premier vine după o serie de alte scrisori și memo-uri trimise tribunalelor țării în ultimii șase ani de către port, vamă și oficialii în securitate, făcând apel la judecători să elimine materialul explozibil de acolo.

Citește și: