Premierul libanez Hassan Diab a anunțat luni seara demisia cabinetului său, după demisiile succesive ale membrilor echipei sale pe fondul exploziei mortale din portul Beirutului.

proteste in Liban (twitter)Foto: Hotnews

UPDATE 20.40: Președintele Michel Aoun a acceptat demisia guvernului și cere să asigure interimatul până la formarea unui nou cabinet.

Șeful guvernului, care se prezintă ca independent, trage la răspundere clasa politică tradițională pentru eșecurile sale, criticând „corupția” care a dus la „acest cutremur care a lovit țara”. „Astăzi, anunț demisia acestui guvern”, a spus el într-un discurs televizat adresat libanezilor. (AFP)

UPDATE 19.40: Premierul spune că explozia este rezultatul corupției endemice.

Suntem alături de oamenii care cer judecarea celor responsabili pentru această ”crimă”, spune Diab.

UPDATE 18.05: Întregul cabinet și-a dat demisia, a spus ministrul Sănătății, Hamad Hassan, potrivit AP News.

”Întregul guvern și-a dat demisia”, a spus Hamad. Premierul Hassan Diab se va duce la palatul prezidențial pentru a ”înmâna demisia în numele tututor miniștrilor”.

Diab, șeful guvernului de aproape șapte luni, urmează să se adreseze libanezilor la 16.30 GMT.

Patru membri ai echipei sale au demisionat deja, după ce mii de libanezi au protestat duminică în fața Parlamentului, aruncând cu pietre și cerând demisia guvernului, pe fondul catastrofei generate de exploziile de săptămâna trecută.

Cel puțin 160 de persoane au murit și peste 5.000 de oameni au fost răniți din cauza exploziei unui depozit în care erau depozitate circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu.

Citește și:

A treia demisie după exploziile din Beirut: Ministrul justiției face pasul înapoi

VIDEO Liban: Oamenii au protestat în fața Parlamentului și au cerut demisia Guvernului. Doi miniștri și-au depus mandatul