Social-democrații germani l-au propus luni pe Olaf Scholz, ministrul de finanțe și cel mai popular politician al partidului, să îi succeadă cancelarei Angela Merkel la alegerile parlamentare de anul viitor când al patrulea și ultimul mandat al acesteia urmează să se încheie, anunță Reuters și Deutsche Welle.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Decizia reprezintă o revenire spectaculoasă pentru fostul primar al orașului Hamburg după ce anul trecut a fost scos din cursa pentru președinția Partidului Social Democrat german (SPD), partenerul de coaliție al creștin-democraților Angelei Merkel, de către doi candidați aflați la stânga sa.

„Acum este oficial”, a scris Scholz pe Twitter.

„Conducerea partidului m-a nominalizat în unanimitate drept candidat pentru postul de cancelar. Aștept cu nerăbdare o campanie distractivă, corectă și de succes”, a anunțat acesta.

Deocamdată nu este clar cine va fi candidatul creștin-democraților pentru funcție, Merkel, în vârstă de 66 de ani, anunțând că nu va mai candida la alegerile de anul viitor după ce a condus Germania din 2015.

Scholz se va confrunta cu o sarcină dificilă, SPD-ul, care timp de decenii s-a luptat cu creștin-democrații lui Merkel pentru dominație în politica germană, nereușind să mai câștige un tur de alegeri parlamentare din 2002 iar acum se află pe a treia poziție în preferințele de vot ale germanilor după conservatori și verzi.

Scholz este cotat drept al treilea politician ca nivel al popularității în Germania după Angela Merkel și în spatele ministrului Sănătății, Jens Spahn, numele acestuia fiind vehiculat pentru conducerea creștin-democraților odată ce Merkel se va retrage.

Citește și: