Angela Merkel a recurs marți la o regie inedită alături de potențialul său succesor, bavarezul Markus Söder, a cărui bună gestionare a crizei coronavirusului i-a conferit rolul de favorit, scrie AFP.

Angela Merkel si Markus SoderFoto: Captura YouTube

Plimbare cu vaporul la poalele munților bavarezi, urmată de o plimbare cu caleștile, înaintea unui Consiliu al ministrilor bavarezi, în cadrul castelului Herrenchiemsee, inspirat de Versailles ... toate acestea au creat atmosfera unei ceremonii de pregătire pentru succesiunea la cancelaria germană.

"Știți că nu mă voi prezenta anul viitor" la alegerile parlamentare prevăzute în toamnă "și m-am angajat să fiu foarte discretă în privința chestiunii succesorului meu", a asigurat cancelarul, care se bucură de o popularitate maximă după 15 ani petrecuți în fruntea guvernului federal.

Dar, a subliniat ea, "Bavaria are un bun președinte", în persoana lui Söder, 53 de ani, creditat în întreaga Germanie cu o gestionare excelentă a crizei pandemiei.

Lider în sondaje

Bavaria este însă regiunea cu cei mai mulți bolnavi și cele mai multe decese legate de Covid-19. Dar cauza trebuie căutată, potrivit experților, în proximitatea cu un important focar austriac și cu nordul Italiei.

Invitația Angelei Merkel de a participa la un Consiliu al miniștrilor bavarezi, o premieră pentru un premier federal în exercițiu, este "o marcă a reconcilierii după câțiva ani dificili" între formațiunea conservatoare CDU și partidul-frate bavarez, CSU, a explicat Söder.

CSU, pe care îl conduce, nu a reușit să trimită niciodată unul dintre membrii săi la cancelaria federală, în ciuda a doua tentative, în 1980 și 2002, dar momentul ar putea veni anul viitor.

Söder, un colos de 1,94 m care nu se ferește să arboreze ținute de carnaval, devansează net în sondaje alți potențiali candidați ai dreptei, ecologiști sau din zona de stânga în cursa pentru fotoliul de cancelar.

"Markus Söder ar putea fi cancelar în 2021. În urmă cu un an, ar fi fost o frază de negândit, ridicolă", nota sâmbătă Der Spiegel.

Fost ziarist devenit politician, Söder a afirmat în repetate rânduri că nu dorește să schimbe Munchenul pentru Berlin. Marți, a refuzat să semneze un afiș "Söder candidat la cancelarie", care i-a fost prezentat de un simpatizant.

În ultimele luni, însă, s-a dovedit deosebit de abil, prezentându-se drept campion al ecologiei și al apărării albinelor, într-o țară foarte sensibilă la chestiunile climatice.

Conflict deschis

Söder a știut de asemenea să profite de funcția provizorie de președinte al conferinței landurilor germane, pe care o exersează în plină pandemie. În acest fel, a putut fi alături de Merkel la fiecare conferință de presă consacrată Covid-19.

În principiu, rolul de pretendent la succesiunea la cancelarie ar trebui să revină președintelui partidului.

Acesta urmează să fie ales în decembrie, după ce steaua lui Annegret Kramp-Karrenbauer, mult timp considerată moștenitoarea lui Merkel, a pălit puternic.

Dar candidații CDU în cursă nu reușesc să se impună în sondajele de opinie.

Moderatul Armin Laschet, care conduce Renania de Nord-Westfalia, plătește prețul - la antipozi de Söder - de ridicare prea rapidă a carantinei, pentru a reporni economia. În ultimele săptămâni, în land s-au înregistrat mai multe focare importante de Covid-19.

Un alt candidat, Friedrich Merz, un liberal convins și inamic declarat al Angelei Merkel, nu reușește să se impună pe agenda publică, în lipsa unui mandat local.

Această situație ar putea constrânge CDU, în fruntea tuturor sondajelor naționale alături de bavarezii din CSU, să lase partenerului său candidatura pentru cancelarie, anul, viitor.