Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a cerut duminică, ziua alegerilor prezidenţiale, să se garanteze un scrutin onest, după o campanie marcată de ascensiunea surprinzătoare a acestei rivale a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi de un val de represiune, relatează agențiile AFP și Agerpres.

Svetlana TihanovskaiaFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

„Vreau într-adevăr o alegere onestă, asta cer”, a spus ea jurnaliştilor, după ce a votat într-un birou electoral din Minsk.

Tânăra de 37 de ani, care a denunţat deja în ultimele zile „fraude ruşinoase”, a asigurat că puterea nu are de ce să se „teamă şi că, dacă poporul întreg îl susţine într-adevăr pe Aleksandr Grigorievici (Lukaşenko), noi îl vom recunoaşte”.

Potrivit echipei de campanie a opozantei, votarea anticipată începută de marţi până sâmbătă a fost ocazia a numeroase fraude, în timp ce reprezentanţii opoziţiei se confruntă cu măsuri represive din partea puterii.

Sâmbătă, şefa de campanie a Svetlanei Tihanovskaia, Maria Moroz, a fost arestată.

De altfel, una din cele două femei care au făcut campanie pentru candidatura Tihanovskăi, Veronika Ţepkalo a părăsit ţara plecând la Moscova în acest context al represaliilor.

„Noi respectăm decizia Veronikăi, situaţia nu este simplă. Fiecare are dreptul să evalueze riscurile pentru el însuşi”, a indicat staff-ul de campanie al candidatei de opoziţie.

Tihanovskaia, principala rivală a preşedintelui Lukaşenko, a construit o campanie care a mobilizat mulţimi nemaivăzute în istoria recentă a Belarusului.

Pentru aceasta, ea s-a sprijinit pe Veronika Ţepkalo, soţia lui Valeri Ţepkalo, a cărui candidatură la prezidenţiale a fost respinsă şi care şi-a părăsit ţara la începutul verii, şi pe Maria Kolesnikova, fosta directoare a campaniei altui opozant, care a fost încarcerat în iunie.

Acest trio feminin a electrizat contestatarii puterii şi a devenit viral pe reţelele de socializare. Fiecare a adoptat un gest al mâinii ca simbol: pumnul ridicat pentru Tihanovskaia, mâinile în dreptul inimii pentru Kolesnikova şi degetele în semnul „V” de la victorie pentru Ţepkalo.

În timp ce Ţepkalo a fost convocată la sfârşitul lunii iulie pentru a fi audiată în cadrul unei anchete împotriva soţului său, Kolesnikova a fost arestată sâmbătă.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, Serghei Tihanovski, un video-blogger popular, care a dorit să candideze la alegerile prezidenţiale, se află în închisoare din luna mai.

Citește și: