Un fost oficial al serviciilor de informații ale Arabiei Saudite care are legături apropiate cu agențiile secrete din Occident l-a acuzat pe prințul moștenitor al regatului saudit, Mohammed bin Salman, că a încercat să îl asasineze, susținând în cadrul unui proces din Statele Unite că una din tentative a fost dejucată de autoritățile canadiene în 2018, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un proces intentat într-o instanță din Washington D.C. de Saad Aljabri împotriva prințului moștenitor și a altor oficiali saudiți susține că Arabia Saudită a lansat o campanie de asasinare care l-a avut drept țintă pe oficialul de rang înalt din Canada deoarece acesta era privit ca o amenințare la adresa relației prințului Mohammed cu Statele Unite și la ascensiunea acestuia pe tron.

Plângerea include câteva detalii uluitoare și deocamdată neverificate despre presupusul complot care l-a avut drept țintă pe Aljabri, printre acestea fiind acuzația că o echipă de asasini a fost trimisă în Canada să îl răpească pe fostul oficial saudit la doar două săptămâni după uciderea jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi.

Aljabri este un fost oficial al serviciilor de informații saudite care a fost lăudat de către colegii săi din Occident pentru asigurarea siguranței cetățenilor din vest pe fondul amenințărilor reprezentate de al-Qaida.

Bărbatul susține de asemenea că prințul Mohammed i-a trimis „amenințări cu moartea explicite” pe Whatsapp, afirmând că asasinii fac parte din așa-numita Echipă Tigru din grupul de mercenari personali ai prințului saudit care ar fi încercat să intre în Canada cu vize turistice în octombrie 2018.

Aljabri afirmă că bărbații au încercat să intre în Canada prin puncte diferite dar au fost opriți și interogați de către autoritățile canadiene despre care susține că au găsit ulterior o fotografie de grup cu asasinii care a demonstrat că aceștia se cunoșteau.

Guvernul canadian a afirmat într-un comunicat că nu poate comenta asupra unor acuzații specifice dar nu a negat afirmațiile lui Aljabri.

„Suntem la curent cu incidente în care actori străini au încercat să monitorizeze, intimideze sau amenințe canadieni sau persoane care locuiesc în Canada”, a afirmat executivul canadian, adăugând că „este complet inacceptabil și nu vom tolera niciodată actori străini care să amenințe siguranța națională a Canadei sau siguranța cetățenilor și rezidenților noștri”.

Noile acuzații vin la doar o săptămână după ce The Guardian a relatat că un alt saudit care locuiește în exil în Canada a fost avertizat că viața sa ar putea fi în pericol din cauza Arabiei Saudite.

Omar Abdulaziz, un prieten apropiat al lui Jamal Khashoggi, a fost avertizat de către autoritățile canadiene că reprezintă o „țintă potențială” a regimului de la Riad și că trebuie să ia măsuri de precauție pentru a se proteja.

Potrivit The Guardian, plângerea înaintată de Aljabri conține puține dovezi materiale care să susțină acuzațiile, ziarul britanic relatând că nu le-a putut verifica independent.

Citește și: