Un nou studiu realizat de către experți greci și italieni a formulat o serie de recomandări pentru aducerea sub control a recrudescenței recente a infecțiilor, printre propunerile cercetătorilor numărându-se testări mai rapide și reguli de distanțare socială mai stricte, relatează Ekathimerini.

Aeroportul din AtenaFoto: Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia

Studiul condus de către profesorul Dimosthenis Sarigiannis de la Universitatea Aristotel din Salonic propune ca mai multe testări să fie efectuate asupra sosirilor în țară la punctele de trecere a frontierei și aeroporturi pentru a indentifica persoanele presimptomatice sau asimptomatice care ar putea infecta populația locală.

Acesta recomandă de asemenea guvernului să folosească laboratoarele de testare din cadrul universităților într-o mai mare măsură pentru ca rezultatele să poată fi obținute rapid, în termen de 24 de ore, iar persoanele infectate să poată fi plasate în carantină înainte de a avea ocazia să transmită virusul și altora.

Potrivit modelului elaborat de cercetători printre măsurile care ar putea contribui la oprirea trendului ascendent al numărului de noi infecții se numără amânarea anului școlar programat să înceapă în luna septembrie precum și diminuarea numărului de persoane care pot intra simultan în supermarketuri sau alte locații aglomerate.

Oamenii de știință consideră că un număr maxim de participanți ar trebui impus la nunți și alte evenimente care atrag mulțimi mari de oameni iar numărul persoanelor de pe mijloacele de transport în comun ar trebui limitat la 50% din capacitatea actuală.

Potrivit modelului elaborat de Sarigiannis și colegii săi creșterea numărului de infecții din Grecia în ultimele săptămâni poate fi pus pe seama purtătorilor asimptomatici sau presimptomatici care au adus virusul în țară după ce s-au întors din străinătate.

Studiul estimează că în jur de 50-55 de purtători au intrat în Grecia în primele zile după deschiderea sezonului turistic și a zborurilor din străinătate la începutul lunii iulie, aceștia răspândind virusul în rândul comunităților locale.

Citește și: