Un sfert din primele cazuri de Covid-19 depistate în China continentală au fost persoane care au călătorit în Italia, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet Infectious Diseases, care a constatat că începutul pandemiei ar putea fi legat de trei țări, potrivit AFP.

Testare PCR coronavirusFoto: Dreamstime.com

Această lucrare, publicată săptămâna aceasta, ține cont de primul caz înregistrat în 99 de țări din afara Chinei continentale în primele 11 săptămâni ale epidemiei (între 31 decembrie 2019 și 10 martie 2020): arată că aproape două treimi (60%) dintre acești oameni au călătorit în Italia (27%), China (22%) sau Iran (11%).

„Rezultatele noastre sugerează că deplasarea într-un număr mic de țări în care transmiterea virusului SARS-CoV-2 a fost semnificativă ar putea fi sursa de epidemii în întreaga lume, înainte de declararea pandemiei la 11 martie", a spus unul dintre autori, dr. Fatimah Dawood, de la Centrele Americane de Prevenire și Control al Bolilor (CDC), citat într-o declarație de Lancet.

Cu toate acestea, există importante limitări ale studiului, subliniază cercetătorii: primele cazuri raportate în fiecare țară nu au fost, de fapt, primele care au existat, deoarece unele au trecut neobservate la început.

Studiul acoperă 99 de țări din afara Chinei continentale, unde au fost raportate 32.000 de cazuri în perioada cuprinsă între 31 decembrie 2019 și 10 martie 2020.

Pentru identificarea noilor cazuri înregistrate în fiecare țară în perioada studiată, autorii s-au bazat pe date online de la autoritățile din fiecare țară, comunicatele de presă zilnice apoi difuzate sau chiar elemente colectate pe rețelele de socializare.

Influența călătoriilor într-o anumită țară asupra primelor cazuri diferă în funcție de regiunile lumii. Călătoria în Italia a fost legată de jumătate din primele cazuri observate în Africa și mai mult de o treime din cele observate în Europa (36%) și în America (38%). Dar în zona Pacificului, 83% din primele cazuri au fost legate de o călătorie în China.

În total, trei sferturi din primele cazuri observate în fiecare din cele 99 de țări au fost persoane care au călătorit în altă parte înainte.