Președintele american Donald Trump l-a contrazis pe dr. Anthony Fauci, respingând public depoziția epidemiologului american cu privire la motivele pentru care Statele Unite se confruntă cu o nouă creștere a infecțiilor cu coronavirusul, relatează Politico.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Greșit!”, a scris Trump pe Twitter distribuind un videoclip în care dr. Fauci a explicat în fața unei comisii a Adunării Reprezentanților (camera inferioară a Congresului American) că SUA are mai multe cazuri de COVID-19 decât țările europene fiindcă a închis doar o parte a economiei în primul val al pandemiei.

„Avem mai multe cazuri fiindcă am testat mult mai mult decât orice altă țară, 60.000.000. Dacă am testa mai puțin, ar fi mai puține cazuri”, a adăugat Trump pe Twitter.

Dr. Fauci a făcut comentariile în timpul depoziției acordate Congresului american privind răspunsul administrației Trump la pandemia de COVID-19.

Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli infecțioase din SUA și Robert Redford, directorul Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor, au conchis că decizia de a lăsa la latitudinea statelor impunerea carantinei a permis virusului să se răspândească necontrolat.

„Dacă vă uitați la ce s-a întâmplat în Europa când s-au închis...au făcut-o undeva către 95%”, a declarat Fauci, adăgând că „atunci când vă uitați ce au făcut de fapt [Statele Unite] - chiar dacă am implementat carantina, chiar dacă a creat multe dificultăți - în mod real am închis doar 50% din totalul țării”.

Tensiunile dintre Donald Trump și Fauci par tensionate de mai multe luni, președintele american redistribuind o postare care cerea concedierea lui Fauci iar aliați apropiați de-ai săi, printre care și consilierul Peter Navarro l-au atacat public pe epidemiolog.

Însă atât Trump cât și Fauci declară că relațiile dintre ei sunt bune.

Președintele american a susținut în mod repetat că Statele Unite înregistrează un număr mai mare de infecții cu COVID-19 deoarece testează mai mult decât orice altă țară, contrazicând oficialii din propria administrație și experții în sănătatea publică.

În depoziția de vineri Fauci a reiterat comentariile sale anterioare conform cărora creșterea de cazuri „se datorează unui număr de factori, unul din aceștia fiind că în tentativa de a redeschide, în unele situații statele nu au respectat cu strictețe recomandările emise de echipa de lucru [de gestionare a pandemiei] și Casa Albă iar în altele care au făcut-o oamenii din stat în mod real se întâlneau în adunări mari și nu purtau măști”.

Citește și: