Mii de persoane au protestat vineri seara în Budapesta împotriva restricţionării libertăţii presei din Ungaria, la chemarea partidului liberal de opoziţie Momentum, informează dpa, potrivit Agerpres.

Protest UngariaFoto: Captura YouTube

Participanţii la miting au pornit de la clădirea în care se află sediul redacţiei site-ului de ştiri index.hu şi s-au îndreptat spre reşedinţa oficială a prim-ministrului Viktor Orban din Castelul Buda scandând "Democraţie!" şi "Ne-am săturat!".

Trei editori al celui mai mare site de știri din Ungaria, Index.hu, și în jur de 60 de jurnaliști și-au dat demisia vineri după concedierea redactorului-șef de către conducere, o acțiune despre care aceștia susțin că reprezintă „o tentativă fățișă de a pune presiune” pe Index, relatează Reuters.

Jurnaliștii, reprezentând aproape două treimi din redacție, au afirmat într-un comunicat că au decis să demisioneze după ce președintele consiliului de administrație le-a respins cererea de a-l readuce pe Szabolcs Dull în poziția de redactor-șef.

Concedierea acestuia a crescut îngrijorările printre jurnaliștii ungari că guvernul naționalist al premierului Viktor Orban intensifică atacurile la libertatea presei.

„Spunem de ani de zile că există două condiții pentru funcționarea independentă a Index: nu ar trebui să existe ingerințe externe în conținutul publicat pe Index sau compoziția și structura sa”, afirmă jurnaliștii demisionari în comunicat.

„Concedierea lui [Szabolcs Dull] reprezintă un amestec clar în compoziția echipei editoriale și nu putem privi acest lucru ca fiind altceva decât o tentativă fățișă de a exercita presiune”, au adăugat aceștia.