​Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a amenințat joi jurnaliștii străini cu expulzarea, acuzându-i că incită la proteste împotriva sa înaintea alegerilor prezidențiale din luna august și îndemnându-i să scrie mai bine despre recoltă, relatează Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Belarus1 TV / East2West News / Profimedia

Liderul de 65 de ani, un fost director de ferme de stat în perioada sovietică, se confruntă cu unul din din cele mai dificile tururi de alegeri de când conduce Belarusul pe fondul nemulțumirilor legate de gestionarea pandemiei, situația economică și încălcarea drepturilor omului.

Doi dintre principalii săi rivali la alegerile prezidențiale din 9 august au fost arestați și un al treilea a fost descalificat de către comisia electorală, determinând opoziția să se unească în spatele soției unuia din contracandidații încarcerați.

„Aceștia [jurnaliștii străini] îndeamnă la revolte. De ce tolerați asta?”, a întrebat Lukașenko la o ședință a guvernului, acuzând media că ar organiza protestele.

„Nu e nevoie să așteptăm sfârșitul campaniei electorale. Expulzați-i de aici dacă nu se conformează legilor noastre și cheamă oamenii pe maidane”.

Lukașenko a acuzat protestatarii pro-opoziție că încearcă să îl înlăture de la putere în aceeași manieră în care demonstrațiile din Ucraina au dus la prăbușirea lui Viktor Ianukovici în 2014.

„Lăsați-i să meargă afară pe câmp unde există o bătălie adevărată astăzi, o luptă pentru recoltă”, a declarat Lukașenko.

„Faceți o poză unei combine agricole. Povestiți-ne despre oamenii de rând muncitori care hrănesc țara asta”, a fost indicația sa pentru jurnaliștii străini.

Activiștii pentru drepturile omului afirmă că peste 1.100 de persoane, printre care și jurnaliști, au fost reținute de la începutul campaniei electorale într-o amplă acțiune de suprimare a opoziției.

Citește și: