Mikola Statkevich, unul din liderii Opoziției din Belarus, care execută în prezent o pedeapsă de 15 zile de închisoare, a fost din nou condamnat la o pedeapsă similară, a declarat luni soția sa, potrivit AFP.

Aleksandr LukasenkoFoto: Belarus1 TV / East2West News / Profimedia

Verdictul a fost pronunțat în absența avocatului său, justiția din Belarus refuzând să-i comunice motivele noii condamnări, potrivit lui Marina Adamovitch, soția acestuia.

Potrivit lui Statkevitch, care a participat la audiere prin videoconferință, a fost condamnat pentru o acțiune de protest neautorizată.

Mikola Statkevich a fost deja condamnat la 1 iunie la 15 zile de închisoare pentru că a organizat o altă acțiune de protest neautorizată la sfârșitul lunii mai.

Un alt oponent din Belarus care execută o pedeapsă de 15 zile de închisoare, Pavel Severinets, a fost, de asemenea, condamnat din nou, de această dată la 30 de zile în detenție, a declarat pentru AFP soția sa Olga Severinets.

Soțul ei a fost arestat la începutul lunii iunie în centrul orașului Minsk în timp ce strângea semnături pentru a permite Opoziției să participe la alegerile prezidențiale.

Autoritățile din Belarus, țară condusă cu o mână de fier de către Alexander Lukashenko din 1994, desfășoară de câteva săptămâni o campanie împotriva posibililor candidați ai opoziției la alegerile prezidențiale programate pentru 9 august.