Au apărut primele semne că liderii grupului „frugalilor” din Uniunea Europeană sunt dispuși să accepte un compromis cu privire la planul de relansare economică pe măsură ce negocierile intră în a patra zi, relatează Reuters și Les Echos.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tonul printre liderii statelor membre ale UE a părut mai puțin pesimist luni dimineața după ce Olanda, Austria, Danemarca și Suedia au dat semne că ar fi dispuse să accepte o soluție care ar include un pachet de 390 de miliarde de euro în subvenții, restul fondurilor până la 750 de miliarde de euro urmând să fie acordate sub formă de împrumuturi.

„Negocierile dure tocmai s-au încheiat”, a notat pe Twitter premierul austriac Sebastian Kurz, precizând că „putem fi foarte fericiți cu rezultatele obținute. Negocierile vor continua în această după-masă”.

Liderii europeni urmează să se întâlnească din nou luni la ora 17:00 (ora României) iar negociatorii par în sfârșit încrezători că vor putea ajunge la un acord.

„O înțelegere este posibilă și o înțelegere este necesară”, a confirmat luni dimineața ministrul Economiei francez, Bruno Le Maire.

„Nu suntem acolo încă, lucrurile încă se pot nărui. Dar arată ceva mai bine față de momentele când credeam că totul s-a încheiat precum ieri noapte”, a declarat și prim-ministrul olandez Mark Rutte, liderul grupului „frugalilor”, adăugând că „acum avem un text foarte bun și impresia mea este că există un consens”.

REFERINȚE: