Poliția azeră a dispersat în noaptea de marți spre miercuri mii de manifestanți care s-au adunat pe străzile capitalei Baku pentru a cere o ofensivă militară împotriva Armeniei, după mai multe zile de confruntări sângeroase la granița dintre cele două țări, scrie AFP.

Protest in BakuFoto: Captura YouTube

Manifestanții s-au adunat în piața Asadlyg din Baku, noaptea târziu, scandând slogane în favoarea unei mobilizări generale pentru preluarea controlului asupra regiunii Nagorno-Karabah, care și-a declarat secesiunea în 1991, cu sprijinul Armeniei, declanșând un război ăn care și-au pierdut viața 30.000 de oameni.

"Karabah este Azerbaidjan", "Mobilizare", au scandat manifestanții, care au participat la protest în ciuda carantinei stricte impuse în oraș din cauza pandemiei de coronavirus.

Unii protestatari s-au îndreptat ulterior spre Parlament și au pătruns în clădire, ceea ce a antrenat intervenția poliției și dispersarea mulțimii, cu tunuri de apă și bastoane.

Începând de duminică, 11 militari azeri, printre care un general, și un civil au fost uciși în confruntările de la granița cu Armenia.

Este vorba de cele mai grave incidente între cele două țări din 2016.

În noaptea trecută, însă, ostilitățile și-au pierdut din intensitate. Ministerul armean al apărării a evocat o "noapte calmă", în timp ce cel azer a vorbit despre un "calme relativ".

Cele două părți se acuză reciproc de responsabilitatea pentru declanșarea crizei.