Cel puțin șapte militari azeri au murit în luptele dintre Armenia și Azerbaidjan, care continuă pentru a treia zi consecutiv și care au determinat Rusia să lanseze un apel la reținere, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul adjunct al Apărării, Karim Valiev, a anuințat moartea generalului Polad Gashimov, a colonelului Ilgar Mirzaiev și a altor cinci soldați. Bilanțul victimelor de partea azeră ajunge astfel la 11 morți, de duminică, când au început ostilitățile.

Ministrul a susținut că armenii au pierdut 100 de militari, dar Erevanul neagă vreun mort în rândurile soldaților săi.

Cele două foste republici sovietice sunt în conflict de decenii, principalul subiect fiind regiunea separatistă Nagornâi-Karabah din Azerbaidjan, un teritoriu locui în majoritate de armeni și care a anunțat secesiunea la începutul anilor 1990, declanșând un conflict în care și-au pierdut viața 30.000 de oameni. Un armistițiu precar este în vigoare din 1994.

Confruntările la granița acestei regiuni sunt destul de frecvente, dar luptele la granița azero-armeană, cum este cazul acum, sunt mult mai rare.

Cele două tabere aruncă vina una asupra celeilalte.

Marți dimineața, forțele azere "au continuat loviturile cu o intensitate variabilă, folosind artilerie, tancuri și drone", a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului armean al Apărării.

Potrivit Erevanului, au fost vizate infrastructuri civile în localitatea Berd, în apropiere de graniță.

"Aceste agresiuni împotriva securității populației civile din Armenia vor face obiectul unui răspuns proporțional", a avertizat ministerul armean al Afacerilor externe.

Ministerul azer al Apărării a invocat "măsuri punitive" care au condus la distrugerea de echipamente și sisteme de armament armene, precum și la pierderi de vieți omenești.

Kremlinul, unul dintre mediatorii conflictului din Nagornîi-Karabah, a făcut apel la reținere.

Un război deschis între Baku și Erevan ar putea destabiliza întreaga regiune a Caucazului, unde Moscova și Ankara au interese geostrategice concurente.

Această recentă escaladare a tensiunilor vine la puțin timp după afirmațiile președintelui azer Ilham Aliev, care a amenințat cu părăsirea discuțiilor pentru pace privind regiunea separatistă și a apreciat că țara sa are dreptul să caute "o soluție militară la conflict".

Erevan face parte din alianța politico-militară condusă de Moscova, Organizația tratatului de securitate colectivă. Azerbaidjanul, la rândul său, este un aliat al Turciei.