Daniel Lewis Lee, condamnat la moarte pentru uciderea a trei membri ai unei familii, a fost executat marți, după ce Curtea Supremă din SUA a dat undă verde primelor execuții ale prizonierilor federali după 17 ani, relatează AFP și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daniel Lee a fost declarat decedat la ora 08.07 (12.07 GMT) după o injecție letală în închisoarea din Terre Haute, din Indiana, a precizat ministerul american al Justiției într-un comunicat transmis AFP.

Curtea Districtuală a Statelor Unite a Americii a ordonat luni Departamentului american de Justiție să amâne patru execuții programate între iulie și august. Ordinul a fost confirmat de o Curte de apel, dar la 2.10 a.m (06.10 GMT) Curtea Supremă a dat undă verde execuțiilor federale.

Prizonierii au susținut, în fața instanței, că injecțiile letale reprezintă ”o pedeapsă neobișnuită și plină de cruzime”.

Daniel Lewis Lee, susținător al supremației albilor, a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea a trei membri ai unei familii, printre victime fiind și o fetiță de 8 ani.

După Daniel Lee, Wesley Purkey, Alfred Bourgeois și Dustin Honken ar urma să fie executați în iulie și august la o închisoare federală din Terre Haute, Indiana.

Susținerea pentru pedeapsa cu moartea a scăzut printre americani, doar 54% dintre americani sunt pentru executare, comparat cu 80% la începutul anilor 1990.

Doar câteva state, în special în sud, mai folosesc pedeapsa. 22 de persoane au fost executate în 2019.