Curtea Supremă din SUA a dat undă verde primelor execuții ale unor prizonieri federali din ultimii 17 ani, relatează BBC News.

Decizie instanta SUAFoto: usafe.af.mil

Mai multe execuții au fost amânate după ce, luni, un judecător a decis că există încă unele cauze juridice nerezolvate împotriva Departamentului de justiție.

Criminalul Daniel Lewis Lee este unul dintre cei care au fost condamnați la pedeapsa capitală și ar fi trebuit să fie executat pe 13 iulie.

Daniel Lewis Lee, susținător al supremației albilor, a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea a trei membri ai unei familii, printre victime fiind și o fetiță de 8 ani.

Prizonierii au susținut, în fața instanței, că injecțiile letale reprezintă ”o pedeapsă neobișnuită și plină de cruzime”.

Administrația Trump a decis recent reluarea execuțiilor federale, după o pauză de 17 ani.

Patru bărbați, Daniel Lee, Wesley Purkey, Alfred Bourgeois și Dustin Honken, ar urma să fie executați în iulie și august la o închisoare federală din Terre Haute, Indiana.

Susținerea pentru pedeapsa cu moartea a scăzut printre americani, doar 54% dintre americani sunt pentru executare, comparat cu 80% la începutul anilor 1990.

Doar câteva state, în special în sud, mai folosesc pedeapsa. 22 de persoane au fost executate în 2019.