Administrația Trump a anunțat vineri noi taxe pentru anumite produse franceze în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru a pedepsi Parisul pentru că a impus un impozit pentru gigantii tehnologici americani, dar a înghețat aplicarea măsurilor pentru a permite găsirea unei soluții prin negociere, potrivit AFP.

Trump și MacronFoto: Flickr

"Oficiul reprezentantului comercial al Statelor Unite a decis astăzi să impună taxe vamale suplimentare de 25% produselor franceze cu o valoare comercială de 1,3 miliarde de dolari ca răspuns la adoptarea de către Franța a „unei taxe pentru serviciile digitale care vizează în mod nedrept companiile americane de tehnologie digitală”, a spus Robert Lighthizer, adăugând că tarifele suplimentare includ produse cosmetice și genți.

Dar „pentru a acorda mai mult timp pentru rezolvarea problemei, în special prin discuțiile aflate în derulare în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), și datorită hotărârii Franței de a amâna încasarea impozitului până la sfârșitul anului, reprezentantul comercial a decis să suspende aplicarea acestor taxe vamale suplimentare cu 180 de zile", potrivit administrației americane.

Franța, una dintre țările europene care au introdus noi taxe pentru a colecta venituri de la companiile digitale, a fost de acord în luna iunie să suspende perceperea acestora cât timp au loc negocieri la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în vederea adoptării unei abordări la nivel global.

Ministrul Finanțelor Bruno Le Maire a declarat că Franța, Marea Britanie, Italia și Spania au semnat împreună un răspuns la scrisoarea secretarului Trezoreriei american, Steve Mnuchin, în care acesta anunța retragerea de la negocieri.

„Această scrisoare este o provocare. Este o provocare la adresa tuturor partenerilor de la OECD care erau la centimetri distanță de încheierea unui acord pentru taxarea giganților digitali”, a afirmat ministrul francez despre scrisoarea omologului american.

Țările europene susțin că aceste companii plătesc prea puțin în taxe în țările în care își desfășoară activitatea fără prea multă infrastructură fizică fiindcă își pot transfera profiturile în jurul lumii.

Statele Unite s-au opus oricăror noi taxe unilaterale companiilor din Silicon Valley în absența unui acord la nivelul OECD.

La începutul lunii, Washingtonul a anunțat deschiderea unei investigații cu privire la taxele impuse serviciilor digitale în mai multe țări din lume, inclusiv Uniunea Europeană, Indonezia și Turcia, India și Regatul Unit.

REFERINȚĂ: