Statele Unite au impus joi sancțiuni mai multor lideri chinezi, acuzați că ar ”avea legătură cu abuzuri grave ale drepturilor omului” în special împotriva minorității uigure, a anunțat Trezoreria și Departamentul de Stat în două comunicate de presă separate, relatează AFP.

XinjiangFoto: Flickr

Vize de intrare pentru Statele Unite vor fi refuzate celor trei oficiali și familiilor acestora, potrivit unei declarații a secretarului de stat Mike Pompeo, pentru „abuzuri groaznice și sistematice” împotriva uigurilor, dar și împotriva altor minorități. Printre cei vizați se numără Chen Quanguo, secretarul Partidului Comunist pentru regiunea Xinjiang, care este considerat arhitectul politicii dure a minorității din Beijing privind minoritățile.

AFP relata în iunie că China recurge în regiunea Xinjiang (nord-vest), majoritar musulmană, la o politică de controlare a nașterilor extrem de coercitivă, care include sterilizări forțate ce vizează în special comunitatea uigură.

Uigurii, majoritar musulmani și vorbind o limbă turcică, constituie unul dintre cele 56 de grupuri etnice ale țării. Ei reprezintă aproape jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideșertic mult timp lovit de atentate sângeroase, atribuite de Beijing separatiștilor și islamiștilor.