Candidatul democrat, Joe Biden, a declarat că va inversa mişcarea preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) „în prima zi”, dacă va câştiga alegerile din noiembrie, relatează BBC.

Barrack Obama si Joe BidenFoto: Flickr

Trump a început oficial marţi retragerea, după ce a semnalat mutarea în mai. El a spus că OMS a fost sub controlul Chinei în timpul crizei coronavirusului, citează Mediafax.

Procesul poate dura cel puţin un an.

În prezent, Trump este, însă, în spatele lui Biden în cursa pentru preşedinție cu o marjă de peste 10 puncte procentuale.

Biden a spus că va anula „în prima zi” de mandat decizia lui Trump de a retrage SUA din OMS, dacă va câștiga alegerile din noiembrie, potrivit BBC.

Analiştii au cerut prudenţă în interpretarea sondajelor, dar avansul lui Biden este mult mai mare decât cel avut de Hillary Clinton, în 2016, în acelaşi punct al campaniei.

Mulţi alegători sunt îngrijoraţi de modul în care Administraţia Trump a gestionat pandemia şi efectele economice.

Ţara se aproprie de trei milioane de cazuri şi are peste 130.000 de decese, mai mult decât în ​​orice altă ţară. Între timp, zeci de milioane şi-au pierdut locul de muncă.

Statele Unite au confirmat marți că au notificat oficial Organizația Națiunilor Unite despre retragerea americană de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), acuzată de Washington că a întârziat să reacționeze la pandemia coronavirusului, potrivit AFP.

Notificarea va intra în vigoare după o perioadă de un an, pe 6 iulie 2021, au declarat mai mulți oficiali ai guvernului Statelor Unite, cel mai mare contribuabil al organizației.