Mai multe avioane de vânătoare neidentificate au atacat în cursul nopţii trecut baza aeriană Al-Watiya care fuseze capturată recent de forțele afiliate guvernului recunoscut internațional de la Tripoli. Surse militare spun că în acea bază urmau să se instaleze forțele turcești care susțin guvernul Libian de Acord Național, recunoscut de ONU.

Libia - hartaFoto: Google Maps

Avioanele militare au lovit peste noapte baza aeriană Al-Watiya din vestul Libiei, potrivit unei surse militare și a unui rezident din apropiere. Baza atacată este cea despre care se presupune că Turcia încearcă să o folosească pentru a stabili o poziție mai fermă în țară.

Baza fusese recent capturată de Guvernul de Acord Național (GNA) din Libia, recunoscut internațional, cu sprijin militar turc, de la forțe loiale mareșalului Khalifa HaftarKhalifa Haftar.

O sursă militară din cadrul milițiilor loiale lui Haftar a declarat pentru Reuters că atacurile asupra bazei au fost efectuate de „aeronave necunoscute”, citează middleeasteye.net

Baza aeriană Al-Watiya, situată în nord-vestul Libiei, a fost atacată de "avioane necunoscute", au declarat surse militare insurgente.

Turcia a transferat în Libia mii de combatanţi, în condiţiile în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Naţională Libiană, condusă de mareşalul Khalifa Haftar.

Liderul insurgent Khalifa Haftar este susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite.

Atacul a venit într-un moment în care chiar ministrul Apărării al Turciei, Hulusi Akar, a fost la Tripoli pentru întâlniri cu GNA.

Luna trecută, SUA a declarat că Rusia a trimis cel puțin 14 avioane de război MiG-29 și Su-24 la o bază controlată de Haftar prin Siria, unde marcajele forțelor aeriene ruse au fost eliminate.

Citește și: