Beijingul a numit un oficial cunoscut pentru suprimarea unui protest dintr-un sat chinez ca director al noului departament pentru securitate națională din Hong Kong, a anunțat vineri agenția de știri Xinhua preluată de Reuters și BBC.

Zheng YanxiongFoto: Mark RALSTON / AFP / Profimedia

Zheng Yanxiong, în vârstă de 56 de ani, a ocupat cel mai recent funcția de secretar general al comitetului Partidului Comunist din provincia Guangdong din vecinătatea Hong Kong-ului, acesta fiind doar unul dintr-o serie de oficiali numiți de Beijing în ultimele luni pentru a asigura întărirea controlului asupra fostei colonii britanice.

În timpul mandatului lui Zheng ca șef al partidului în orașul Shanwei din Guangdong, autoritățile au reprimat un protest dintr-un sat aflat sub jurisdicția sa, după ce mii de locuitori nemulțumiți de rechiziționarea pământului lor de către guvern au confruntat autoritățile locale, cerând compensații.

Noua agenție de securitate a fost constituită prin legea securității naționale adoptate impusă de autoritățile de la Beijing asupra Hong Kong-ului în această săptămână și care pedepsește secesiunea, subminarea autorității statului, terorismul și colaborarea cu forțe străine prin detenție pe viață.

Legea acordă noii agenții puterea de a lua măsuri dincolo de legile existente în Hong Kong în „cazurile deosebit de grave” și acordă privilegii speciale angajaților, precum cel de imunitate a controlării vehiculelor de către autoritățile locale.

Agenții vor putea de asemenea să transporte suspecții dincolo de graniță în China continentală pentru a fi judecați în instanțe controlate de Partidul Comunist.

Citește și: