Guvernul condus de premierul francez Edouard Philippe a demisionat vineri înaintea unei remanieri guvernamentale dorite de președintele Emmanuel Macron, pentru a-și întări susținerea în rândul verzilor și recâștiga alegătorii deziluzionați în speranța de a-și întări campania pentru un nou mandat în 2022, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 14.05 Jean Castex a fost nominalizat pentru funcția de prim-ministru

Palatul Elysee a anunțat într-un comunicat că Philippe și guvernul cabinetul său vor asigura interimatul până când un nou guvern va fi numit.

Întrebări cu privire la poziția lui Philippe în fruntea guvernului francez au început să circule de la jumătatea lunii iunie, când Emmanuel Macron a declarat că dorește să își „reinventeze” președinția.

În cadrul remanierilor guvernamentale din Franța, prim-ministrul își prezintă demisia înainte de a fi numiți noi miniștri în cabinet, dar acesta poate fi renominalizat pentru poziție. Deocamdată nu este clar dacă Philippe va fi nominalizat să numească noul guvern.

Mutarea lui Macron de a-și rebrandui guvernul centrist vine după ce partidul său a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile locale de duminica trecută.

Macron spera ca alegerile din 29 iunie vor ajuta la ancorarea tânărului său partid în satele și orașele franceze, inclusiv în capitala Paris, pentru a-și întări campania de realegere la președinție în 2022 însă rezultatul a fost o victorie covârșitoare a verzilor.

Într-una din puținele victorii pentru președintele francez, premierul demisionar, Edouard Philippe, a câștigat primăria orașului Le Havre.

Constituția franceză îi permite lui Philippe să numească un suplinitor la primărie în timp ce el rămâne prim-ministru iar analiștii consideră că înlocuirea acestuia din fruntea guvernului ar fi un risc politic major pentru președintele francez, premierul având o cotă de popularitate mai mare decât Emmanuel Macron în sondajele de opinie.

Pe același subiect: