Partidul centrist al președintelui francez Emmanuel Macron a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile locale de duminică în timp ce Verzii au celebrat victorii în mai multe orașe importante după o creștere spectaculoasă în susținere, relatează CNBC.

Emmanuel Macron la votFoto: Eliot Blondet / Pool / Profimedia

Macron spera ca alegerile de duminică vor ajuta la ancorarea tânărului său partid în satele și orașele franceze, inclusiv în capitala Paris, pentru a-și întări campania de realegere la președinție în 2022.

Însă consilierii au încercat să scadă așteptările în ultimele săptămâni iar victoria verzilor, care în unele orașe și-au unit forțele cu aliații de stânga, l-ar putea obliga pe Macron să își remanieze guvernul pentru a recâștiga sprijinul alegătorilor de stânga deziluzionați de politicile sale, notează CNBC.

Într-una din puținele victorii pentru Macron, premierul său, Edouard Philippe, a câștigat primăria orașului Le Havre. Deși constituția franceză îi permite acestuia să numească un suplinitor în timp ce el rămâne prim-ministru, victoria ridică și mai multe semne de întrebare cu privire la poziția sa în fruntea guvernului francez.

Sondajele de opinie au arătat victorii pentru Verzi în Lyon, Marsilia, Bordeaux și Strasbourg, aceștia reușind continuarea elanului dat de performanța bună de la alegerile europarlamentare de anul trecut.

Yannick Jadot, un parlamentar european al grupului Europa ecologică - Verzii a salutat victoria istorică, afirmând că „este un val verde incredibil”.

În Paris, cel mai râvnit premiu, primarul socialist Anne Hidalgo a celebrat victoria după o campanie slabă a partidului lui Macron.

„Avem un guvern care este complet rupt de realitate”, a declarat pentru CNBC Naouel, un alegător din al nouălea district parizian.

În Perpignan, partidul protecționist și eurosceptic de extrema dreaptă Adunarea Națională condus de Marine Le Pen a reușit să obțină pentru prima dată controlul unui oraș cu o populație de peste 100.000 de locuitori.

Citește și: