Bordelurile din Olanda, inclusiv cele din faimosul Cartier Roșu din Amsterdam, s-au redeschis miercuri după ce au fost închise la mijlocul lunii martie pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la 1 iulie toate „joburile cu contact” sunt din nou permise în Olanda, o decizie care privește în mod special lucrătorii sexuali.

Guvernul dorise anterior redeschiderea caselor de toleranță la 1 septembrie dar angajații din domeniu au dorit să își reînceapă activitatea mai devreme.

„Suntem cu toții atât de ușurați că ne putem întoarce la lucru deoarece mulți muncitori sexuali nu au beneficiat de ajutor din partea guvernului”, a declarat pentru AFP Foxxy, o prostituată din Amsterdam, adăugând că „suntem încântați să câștigăm bani din nou”.

Însă lucrătoarele sexuale vor fi nevoite să respecte mai multe reguli pentru a preveni infectarea cu și răspândirea coronavirusului, precum verificarea în prealabil dacă un client prezintă simptome asociate cu COVID-19.

„Înainte de a face o programare trebuie să îl întreb pe client dacă se simte bine sau prezintă simptome sau dacă orice alt membru al gospodăriei are simptome”, a declarat Foxxy.

Dezinfectarea camerelor, spălatul pe mâini și schimbarea așternuturilor vor fi de asemenea obligatorii.

„Acestea sunt lucruri de bază. Dar nu suntem obligate să purtăm o mască în timpul întâlnirii, doamne-ajută”, a mai declarat Foxxy, o activistă la Centrul de Informații despre Prostituție din Amsterdam.

Prostituția este legală în Olanda din 2000, lucrătorii sexuali fiind nevoiți să se înregistreze la camera de comerț și să plătească o taxă pe venit.

În jur de 7.000 de persoane activează în domeniu doar în Amsterdam, 75% din prostituate provenind din țări cu venituri scăzute din Europa de Est.

Citește și: