Vitrinele de neon nu mai sunt luminate, iar străzile Cartierului Roşu din Amsterdam arată ca cele ale unui oraș fantomă. Coronavirusul a lovit greu industria sexului cu plată: în aceste luni de oprire forțată, doar prostituatele care lucrează pe cont propriu au primit subvenții guvernamentale, în timp ce restul au rămas cu mâinile goale. Așa că multe au trebuit să se întoarcă în țările lor de origine, potrivit Euronews, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lotte Alberg este proprietarul a două cluburi sexuale unde lucrează zeci de fete. Înainte de pandemie, erau deschise șapte zile pe săptămână. "Fetele mă sună în fiecare zi, au probleme, este oribil - spune el pentru Euronews - nu-şi pot plăti chiria și uneori nici măcar nu-şi pot cumpăra mâncare și sunt nevoite să împrumute bani. Toată lumea primește ajutoare, cu excepţia fetelor care fac meseria asta”.

Închiderea localurilor a determinat multe prostituate să se mute pe internet, pentru a munci. Nu fără riscuri. "Încep să caute clienți pe internet. Iar clienții caută fete - subliniază Alberg - vreau să spun că pentru mulți oameni, sexul este cea mai importantă nevoie a vieții. Asta înseamnă că trebuie să meargă la clienți, fără ca cineva să știe unde anume. Unii clienți pot spune „ceea ce faceți este ilegal” și pot încerca să nu plătească. S-ar putea întâmpla şi ceva rău. Cine ştie, poate atunci ne va asculta şi pe noi cineva".

Când vor fi redeschise, şi localurile din Cartierul Roşu vor trebui să adopte aceleaşi măsuri de precauţie ca şi celelalte activități, pentru a evita o nouă creștere a infecțiilor. "Când vom redeschide, va trebui să respectăm distanța” - spune Alberg - ”fetele pot lucra cu mănuși și măști și vor studia diferite poziții, pentru a minimiza posibilitatea contagiunii. Este normal să ne gândim la toate aceste lucruri".

Potrivit celor mai recente planuri ale guvernului, prostituatele vor putea începe din nou lucrul la sediu începând cu data 1 septembrie. Încă nu este clar în ce condiții. Iar pentru multe dintre ele, poate fi prea târziu.