Miercuri, Curtea de Apel din Washington a dispus încetarea urmăririi penale a lui Michael Flynn, fost consilier al lui Donald Trump, într-un caz care ilustrează relația dintre administrația republicană și sistemul de justiție din Statele Unite, potrivit AFP.

Michael FlynnFoto: dia.mil

Departamentul de Justiție a retras acuzațiile împotriva generalului Flynn în mai, deși acesta a recunoscut că a mințit poliția federală în legătură cu contactele sale cu un diplomat rus.

Decizia a provocat iritare, opoziția democrată denunțând o imixtiune politică în investigația privind o posibilă influență rusească în prima jumătate a mandatului lui Donald Trump.

Cu toate acestea, judecătorul responsabil de dosar, Emmet Sullivan, a refuzat să îl închidă imediat. El a numit un fost magistrat pentru a studia motivele guvernamentale și a programat o audiere pentru a le dezbate.

Miercuri, Curtea de Apel din Washington i-a ordonat să renunțe. „Un judecător nu poate extinde urmărirea penală atunci când guvernul a stabilit că„ nu mai sunt în interesul public ”, a declarat judecătorul Neomi Rao, care a fost numit în funcție de Donald Trump.

"Sunt foarte fericit pentru generalul Flynn, a fost tratat oribil", a reacționat președintele Trump în urma unei întâlniri cu omologul său polonez.

Michael Flynn a fost „persecutat”, dar acum „curat”, a adăugat Donald Trump, care a arătat că ar putea să-l ierte dacă este condamnat.

Michael Flynn a pledat vinovat în decembrie 2017 că a mințit Biroul Federal de Investigații în privința conversațiilor avute cu Serghei Kislyak, ambasadorul rus la Washington din acea perioadă. Investigaţia se derula în cadrul anchetei mai ample a procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele electorale ruse şi presupusa colaborare a echipei lui Donald Trump cu Moscova.

Oficiali republicani de rang înalt din cadrul Comisiei pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanţilor i-au trimis o scrisoare directorului FBI, Christoper Wray, în care au cerut reexaminarea anchetei care l-a vizat pe Michael Flynn şi recunoaşterea "neregulilor" comise de Biroul Federal de Investigaţii. În plus, congresmenii republicani Jim Jordan şi Mike Johnson cer audierea unui misterios agent FBI, Joe Pientka, care a participat în ianuarie 2017 la intervievarea în Casa Albă care a condus la inculparea lui Michael Flynn.

Documente FBI arată că agenţii care s-au ocupat de anchetă aveau obiectivul de a-l face pe Michael Flynn "să mintă" în privinţa contactelor cu oficiali ruşi "pentru a obţine inculparea sau demiterea". Documentele FBI - care conţin note scrise în cadrul interogatoriilor - au fost furnizate Departamentului Justiţiei în cadrul reexaminării cazului Michael Flynn.

Congresmenii solicită ca FBI să furnizeze toate documentele relevante până pe 18 mai. În contextul vicierii anchetei, pronunţarea sentinţei în cazul generalului Michael Flynn, care a fost şi director al Agenţiei de Informaţii Militare (DIA) în intervalul 2012-2014, fusese amânată de câteva ori.